ODLUKA VLADE: U Brčko distriktu nastava će se odvijati i subotom

Istakao je da će se  u planiranih 10 radnih subota nadoknaditi kompletna izgubljena nastava u prvom polugodištu tekuće školske godine

1252
Zoran Bulatović (Foto: Vlada BD)

Nedovoljna pripremljenost i fleksibilnost obrazovnog sistema da se suoči sa pandemijom COVID-19, najbolje je pokazala posljednja Odluka Vlade Brćko distrikta o nadoknadi čaosova u osnovnim i srednjim školama a što je izazvalo veliko nezadovoljstvo roditelja širom Distrikta.

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta, Zoran Bulatović, donio je Odluku o nadoknadi časova u osnovnim i srednjim školama u Brčkom, izgubljenih usled pandemije  korona virusa u prvom polugodištu školske 2020/2021. godine, po kojoj će učenici do kraja školske godine nastavu pohađati i subotom.

U skladu sa ovom odlukom, koja je već proslijeđena školama, izgubljeni časovi biće nadoknađeni radnim subotama u martu, aprilu, maju i junu kako bi školska godina na zakonit način bila na vrijeme završena.

Ovo je nepopularna, ali svakako iznuđena odluka koja kao prvi cilj ima obrazovanje učenika, sticanje znanja, odnosno nadoknada onoga što je propušteno u prvom polugodištu – pojasnio je Bulatović

Istakao je da će se  u planiranih 10 radnih subota nadoknaditi kompletna izgubljena nastava u prvom polugodištu tekuće školske godine.

Cilj nam je da učenici steknu zananja koja su bila predviđena nastavnim planom i programom i vjerujem da je to cilj i roditelja, kao i kompletne društvene zajednice distrikta Brčko – istako je Bulatović.

S obzirom na to da se epidemiološka situacija komplikuje, na pitanje koliko je ova odluka primjerena situaciji u kojoj se nalazimo, šef Odjeljenja za obrazovanje je rekao da se o tome koliko je ona primjerena ili ne, ne može govoriti u ovom momentu.

Bulatović je izrazio nadu da obustavljanja nastavnog procesa u narednom periodu neće biti, ali da ukoliko do toga dođe, nastavni proces biće prilagođen datim okolnostima.

Nama je osnovni cilj da nadoknadimo izgubljenu nastavu, da nam učenici ne budu nesposobni za nastavak sledeće školske godine i u svakom slučaju je da steknu potrebna znanja za ovu školsku godinu, što je i svrha obrazovanja – rekao je Bulatović

(Portal Udar)