Odrastanje u siromaštvu je otvorilo Trajanovo srce

351
Trajan u humanitarnoj akciji sa pripadnicima policije (foto: privatna arhiva)
Trajan u humanitarnoj akciji sa pripadnicima policije (foto: privatna arhiva)

Iz dana u dan broj socijalno ugroženih porodica raste. Svakoga dana na policama obližnjih marketa vidimo sve veće cijene osnovnih potrepština za život. Mnoge porodice žive na rubu egzistencije, a ima i djece koja zaspu praznog stomaka i mnoge majke su u suzama jer znaju da ni sutra neće imati od čega da naprave ručak svojoj djeci. Takvih porodica mnogo, svuda oko nas, a mnogi od nas ih uopšte i ne primjete.

Trajan Janković, mladi humanitarac iz Bijeljine koji ima samo 26 godina u poslednje dvije godine sakupio je oko 100.000 konvertibilnih maraka donacija, sve je podjelio običnim ljudima i izveo mnoge humanitarne akcije.

Trajanova misija vraćanja osmjeha na lice socijalno ugroženim porodicama započela je jos 2016. godine kada je organizovao prvu humanitarnu akciju, onda je napravio nekoliko humanitarnih Instagram profila koje je prodao, a novac je uplatio za liječenje desetina ljudi. Na sve to, Trajan kaže da ga je podstaklo to što je i sam imao težak život kao dječak.

Trajanov otac po kome je i sam dobio ime, poginuo je u saobraćajnoj nesreći prije njegovog rođenja. Odrastajući bez čvrstog oslonca, Trajana život nije mazio, uprkos tome što je imao izuzetno hrabru majku i ostatak porodice pored sebe. 2003. godine Trajan je doživio novu tragediju i njegova bol je postala jača, izgubio je ujaka za kojeg je bio veoma vezan i koji mu je kroz odrastanje bio velika podrška.

“Tada počinje naš kolaps i još lošiji život. Ostali smo samo majka i ja u kući gdje često nismo imali ni osnovne namirnice za život. Majka bi često spremila meni da jedem, pa ako šta ostane, onda bi ona pojela.”- rekao je Trajan.

Trajan i njegova majka Spasija ostali su sami, bez ikakve pomoći, a neimaštima i bol zbog onih koje su izgubili naučili su ga šta znači život. Nije odustajao kada je odlučio da bude od koristi onima koji teško žive, znao je da može i mora uspjeti.

Trajan Janković (foto: privatna arhiva)
Trajan Janković (foto: privatna arhiva)

“Vrijeme koronavirusa je bilo izuzetno teško za sve nas. Došao sam na ideju da budem humani Djeda Mraz. Naime, išao sam socijalno ugroženim mališanima u posjetu. Tu akciju ću, nadam se, svake godine obilježavati. Kojoj god porodici pomognem, ja se za njih vežem kao da su moji i borim se da dobiju što više sredstava za lakši život.”- rekao je Trajan. Dodaje kako ga najviše nervira nacionalizam u Bosni i Hercegovini.

“Uvijek se nađu tu negdje zlobni ljudi. Pravili smo akciju i za Vaskrs, volio bi da pravim i za Uskrs i za Bajram. Ne želim da gledam to kroz nacionalizam. Treba da budemo braća i da svako svakome pomogne. Samo tako se niko neće patiti u životu. Ne treba da gledamo zove li se neko Mario, Marko ili Mirsad, svi treba da budemo složni i jedni uz druge”, govori Janković te dodaje da su poskupljenja u državi otežala sakupljanje donacija, ali i da se kroz svoj rad susreće sa raznim profilima ljudi.

“Često se razočaram u ljude, ponekad poželim da prestanem sa tim i odem iz države, ali brzo se izdignem iz situacije. Ovdje mi je sve. Ovdje imam suprugu Zoranu i dvojicu sinova, Relju i Nemanju.”

Rad ovog mladog humanitarca podržao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, kao i veliki broj sugrađana.

“Cilj i želja su mi da ovu ideju podignem na veći nivo, da ostavarim veliku mrežu ljudi i da osnujemo fondaciju pa da mogu pomagati onima kojima je to potrebno i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine” – govori Trajan.

“Na omladini svijet ostaje, treba da se probudimo svi i pomognemo onima kojima je to potrebno, koliko možemo od srca.”- kaže Janković.