Održan protest novinara zbog napada na redakciju portala Radio Sarajeva

Podsjetimo, napad na redakciju portala radiosarajevo.ba, dogodio se protekle sedmice, nakon što su objavili vijest da je „jedan navijač „FK Sarajevo“ dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina

741
Novinari i novinarke ispred sjedišta FK "Sarajevo" (Foto: Udar)

Povodom prošlonedeljnog napada na redakciju portala radiosarajevo.ba, novinari i novinarke sarajevskih redakcija, danas su se okupili ispred sjedišta Fudbalskog kluba “Sarajevo”, iskazavši tako podršku kolegama i koleginicama iz ove medijske kuće.

Nakon okupljanja ispred sjedišta kluba, novinari su u protestnu šetnju krenuli prema Tužilaštvu KS, a zatim Parlamentu BiH, gdje se protest i završio.

Član Uredničkog kolegija portala Radio Sarajevo Faruk Vele, rekao je da su sarajevski novinari na ovaj način želeli izraziti podršku svim novinarima koji su u BiH doživjeli napade ili prijetnje, poput Gordane Katane, Melihe Smajkić, Vladimira Kovačevića i drugih.

Naše društvo mora osuditi napade na novinare, napad na portal Radio Sarajevo je samo povod okupljanja – rekao je Vele okupljenim novinarima.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto, analizirajući prethodne napade u proteklih desetak godina, izeno je podatak da je u tom periodu bilo pedesetak ozbiljnih napada na novinare koji su imali elemente krivičnog djela.

Fedžad Forto (Foto: Udar)

Svi ti slučajevi su zastarjeli, odbacivani u ranoj fazi ili su izricane veoma blage kazne – izjavio je Forto.

On je poručio da bi Parlamant FBiH uskoro trebao ozbiljno pristupiti izradi zakona koji bi napad na novinara kvalifikovao kao napad na službenu osobu.

Podsjetimo, napad na redakciju portala radiosarajevo.ba, dogodio se protekle sedmice, nakon što su objavili vijest da je „jedan navijač „FK Sarajevo“ dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina.

(portal-udar.net)