Održan prvi Sajam zapošljavanja i obrazovanja u Brčko distriktu

Učenici svih osnovnih i srednjih škola kao i svi mladi zainteresovani za daljnje obrazovanje, imali su priliku prikupiti sve informacije koje su bile pristupne na Sajmu. Pored četiri srednje škole, na sajmu je učestvovao i 21 fakultet i 4 ambasade

1760
Foto: Udar

Omladinski centar  Vermont je na osnovu Programa karijernog usmjeravanja i savjetovanja i njihove  saradnje sa Zavodom za zapošljavanje BiH i uz finansijsku podršku Vlade Brčko distrikta  u nastavku svojih aktivnosti, o kojima je naš portal izvještavao u proteklom periodu, organizovao prvi Sajam zapošljavanja i zbrazovanja u Brčko distriktu.

Na sajmu se predstavilo 25 poslodavaca, 21 fakultet, četiri srednje škole, četiri ambasade sa pedesetak koledža,  Kancelarija za karijerno savjetovanje i unapređenje biznisa i programa za podršku školovanja, kao i mobilni ured  brčanskog zavoda za zapošljavanje u čijem sklopu je bio i Klub za traženje posla .

“Ovo je jedan novi pragmatičan pristup u  rješavanju ogromnog problema a to je problem nezaposlenosti. Dovedeni su u direktnu vezu oni koji traže posao i oni koji taj posao nude, kao i predstavnici obrazovnih institucija, od srednjih škola do visokog obrazovanja.  Sve je na jednom mjestu” rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

“Mi se nadamo da će ovaj Sajam postati tradicionalan i da ćemo i ubuduće imati prilike da se okupimo i da pokušamo da spojimo sve relevantne činioce na tržištu rada, prije svega poslodavce i kolege iz sistema za obrazovanje, kako bi sistem za obazovanje na tržište rada plasirao one struke koje su potrebne poslodavcima  kako bi oni što prije pronašli zaposlenje” rekao je Vlado Jevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje.

Nezaposlena lica  koja imaju zakazane termine  za redovno javljanje  danas su imali mogućnost u Omladinskom centru  da se prijave putem Mobilnog tima Zavoda za zapošljavanje, a ono što je nama privuklo pažnju jeste predstavljanje Oružanih snaga  i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine na Sajmu kao budućih poslodavaca mladim ljudima.

“U proteklom periodu mi smo  raspisivali konkurse za 2018 . godinu za prijem vojnika. Raspisan je konkurs za 815 upražnjenih mjesta  što znači da možemo zaposliti 815 mladih ljudi. U budućnosti planiramo raspisati konkurs za prijem oficira, a ovdje smo upravo zato da predstavimo način na koji  se može postati vojnik, podoficir i oficir”, rekao je Siniša Jevtenić, brigadir Oružanih snaga BiH.

Damir Radenković, direktor Omladinskog centra Vermont, kaže da je ovo samo jedan događaj u cijelom projektu „Karijernog usmjeravanja i obrazovanja.

“Tu su i led ekrani na kojima se stalno vrte konkursi za posao, cilj samog sajma jeste da svi oni koji  aktivno traže posao danas imaju priliku popričati sa poslodavcima koji prisustvuju sajmu,  ispune  njihove obrazce te uđu u razmatranje. Svakako se nadamo da ćemo kao rezultat ovog sajma imati povećan broj uposlenih u našem gradu”, dodao je za naš portal Radenković.

Učenici svih osnovnih i srednjih  škola kao i svi mladi zainteresovani za daljnje obrazovanje, imali su priliku  prikupiti sve informacije koje su bile pristupne  na Sajmu. Pored četiri srednje škole, na sajmu je učestvovao i 21 fakultet i 4 ambasade koje su mladim osobama pružale informacije o programima koje pružaju te odgovorili na sva pitanja koje su  građani imali o njihovom Fakultetu.

Ambasade su svima zainteresovanima pružale informacije o tome kako mogu studirati u inostranstvu, te  podijelile informacije i podatke o svojim programima za stipendiranje.

Prvi Brčanski Sajam zapošljavanja  uspiješno je završio, Omladinski centar  “Vermont” zajedno sa svojim partnerima nastaviće sa Programom Karijernog savjetovanja i usmjeravanja sa ambicijama da Sajam postane dio tradicije ovog grada.

(portal-udar.net)