Održan sastanak savjetodavne grupe Romacted programa u BiH

961
Foto: Udar

Danas je u Sarajevu održana drugi po redu sastanak savjetodavne grupe Romacted programa u BiH. Cilj ovog sastanka je bio da se predstavi napredak Romacted programa u 10 bh. općina.

Romacted je posvećen poboljšanju i unapređenju kapaciteta, znanja i vještine institucija za rad na inkluziji Roma. Jedna od takvih praksi je i izrada Lokalnih akcionih planova, kojima se općinske vlasti konkretnije posvećuju rješavanju problema Roma, tako što će planirati i izdvajati budžetska sredstva.

Prema riječima pomoćnice ministrice za ljudska prava i izbjeglice i nacionalne kontakt osobe za pitanja Roma, Salihe Đuderije, glavna prepreka za izradu svih strateških dokumenata je nedostatak podataka o tačnom broju romske populacije.

Iz tog razloga će u narednom periodu biti  urađeno mapiranje potreba Roma i dobićemo tačne podatke o broju Roma, ali i o stvarnim potrebama – rekla je Đuderija.

Romacted program je prepoznat kao alat i dobra praksa saradnje između lokalnih vlasti i romskih nevladinih organizacija te će se nastaviti u naredne 3 godine, rekao je Marcos Andrade menedžer Romacted programa.

Na sastanku su prezentirani i postignuti rezultati u svim općinama u kojima se program realizira.

Romacted Program u Bosni i Hercegovini daje podršku dugotrajnom političkom angažmanu lokalnih vlasti u cilju unapređenja demokratske lokalne uprave i osnaživanja lokalnih romskih zajednica u 10 općtna u BiH: Bijeljini, Brčkom, Donjem Vakufu, Gradišci, Kaknju, Prnjavoru, Tuzli, Visokom, Vukosavlju i Travniku.

Program provodi Vijeće Europe, uz punu aktivnu podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i partnerske romske nevladine organizacije Romalen iz Kaknja.

(portal-udar.net)