Održana dvanaesta Trka/šetnja za ozdravljenje “Race for the cure”

933
Foto: Udar

Danas je u Sarajevu održana dvanaesta Trka/šetnja za ozdravljenje “Race for the cure”. Prema procjeni organizatora, ovogodišnja trka je okupila više od 9.000 ljudi iz nekoliko desetina gradova i mjesta širom BiH. Kao i svake godine, cilj trke/šetnje je širenje svijesti o karcinomu dojke, zdravlju žena i ukazivanje na potrebu redovnih pregleda.

Organizator događa je Think Pink – Zajedno smo jedno, a sva sredstva skupljena od registracija bit će utrošena za besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje i paketiće “prve pomoći” za svaku novooperisanu ženu u BiH.

Inače, “Race for the cure” se održava se u više od 150 gradova širom svijeta, sa idejom da se svake godine proširi svijest i unaprijedi zdravlja žena.

Sredstva prikupljena na ovom događaju bit će u potpunosti vraćena zajednici kroz besplatne mamografske preglede i pakete pomoći. Prošle godine 1.300 žena dobilo je besplatni mamografski pregled, a do kraja godine bit će uručeno 1.400 paketa za novooperisane.

Organizatori su pripremili brojne sadržaje za učenike

Pored centralnog događaja, organizatori su pripremili i Kids korner u organizaciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar, nagrade za najuspješnije trkače, aerobik, te savjete stručnjaka o važnosti preventivnih pregleda te poklone partnera.

(portal-udar.net)