Održana konstituirajuća sjednica Vijeća nacionalnih manjina FBiH

1613

U zgradi Parlamenta Federacije BiH danas je održana konstituirajuća sjednica Vijeća nacionalnih manjina FBiH, pa je nakon tri godine, konačno formirano ovo savjetodavno tijelo Parlamenta FBiH.

Sastav Vijeća čini 21 član/predstavnik, delegiran iz svih nacionalnih manjina.
Za predsjedavajućeg Vijeća je izabran Elijas Tauber, a za dopredsjedavajuće Hidajeta Redžić i Mehmed Mujić.

Prethodno je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Marinko Čavara, proglasio Odluku o osnivanju i imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine, koju je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavničkog doma od 25. 01. 2017. godine i na sjednici Doma naroda od
21. 09. 2017. godine. Ovom odlukom osnovano je Vijeće nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine, kao posebno savjetodavno tijelo Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Vijeće godinama nije funkcionisalo zbog nedorečenosti u Zakonu o zaštiti prava nacionalnih manjina.

Kao najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini, u Vijeću su najviše zastupljeni Romi. Od sedam članova koji dolaze iz romske zajednice, nema niti jedne Romkinje, što bi potencijalno mogao biti predmet kritike.
Mandat članova Vijeća manjina Federacije traje četiri godine.

(portal-udar.net/agencije)