OGBiH: Objavljeni rezultati konkursa za dodjelu stipendija

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ već godinama radi na kontinuiranom stipendiranju učenika i studenata, te svi učenici i studenti koji uspješno završe prethodnu godinu nastavljaju dobijati stipendiju

1859
Stipendisti Udruženja Obrazovanje gradi BiH (Foto: Udar arhiva)

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ objavilo je rezultate konkursa za dodjelu stipendija u školskoj/akademskoj 2017/2018. godini za učenike i studente romske nacionalne manjine.

Pravo na stipendiju ostvarilo je ukupno 117 učenika i studenata iz cijele BiH. Od toga 109 srednjoškolaca i 8 studenata. Stipendija iznosi 100 KM mjesečno.

Stipendije se dodjeljuju iz granta Fonda otvoreno društvo BiH.

Komisija za dodjelu stipendija, koja se sastoji od predsjednika komisije i 2 člana, ove godine imala je težak i odgovoran posao. Na adresu Udruženja pristiglo je mnogo prijava, više nego što je bilo planiranih stipendija.

„Mnogo prijava na konkurs za stipendiranje srednjoskolaca/studenata romske nacionalne manjine je pristiglo na našu adresu. Komisija je zadovoljna odzivom.
U skladu sa Pravilnikom o odabiru stipendista, te dozvoljenim novčanim sredstvima odabrali smo 117 budućih korisnika u školskoj/akademskoj 2017/2018. godini, u nadi da će im stipendija dobro doći u njihovom školovanju. Oni koji nisu prošli na ovome konkursu, poručujemo da se i dalje trude, uče i obrazuju i da ponovno se prijave na konkurs kada bude otvoren”
istakla je Komisija za dodjelu stipendija.

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ već godinama radi na kontinuiranom stipendiranju učenika i studenata, te svi učenici i studenti koji uspješno završe prethodnu godinu nastavljaju dobijati stipendiju.

„Učenica sam trećeg razreda srednje škole, i od prvog razreda sam stipendistica Udruženja. Moja sestra je tokom cijelog svog studiranja bila također stipendista Udruženja, pa vjerujem da ću i ja. Potrebno je samo malo učenja, volje i truda, a to je Udruženje uvijek znalo prepoznati. Stipendija mi je samo jedna motivacija više” rekla je Amra Ahmetović, stipendistica.

U poređenju sa prethodnom godinom, kada se od strane Fonda otvorenog društva BiH također stipendiralo 117 učenika i studenata, broj odličnih učenika je porastao.

„Ovo je prvi put da sam konkurisala i dobila stipendiju Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“. Ova stipendija mi znači jako mnogo, te će mi biti od velike pomoći u mom školovanju. Ovo nije samo vid finansijske pomoći, nego i nagrada za trud i rad”, rekla je Samira Ramić, stipendistica.

Potpisivanje ugovora za stipendiste biće obavljeno u narednom periodu.

Svi oni koji nisu ostvarili pravo na stipendiju, mogu prodajom kalendara za 2018. godinu, koje Udruženje obrazovanje gradi BiH štampa svake godine, osigurati sebi sredstva za stipendiranje u školskoj/akademskoj 2017/2018. godini.

Na kraju važno je napomenuti da Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ stipendira i učenike i studente koji su socijalno ugroženi, talentovanu djecu, djecu i mlade koji su u ratu izgubili jednog ili oba roditelja, te invalidnu djecu.

Zvanične rezultate možete pogledati na web stranici Udruženja, www.ogbh.com.ba.

(portal-udar.net)