Okončan još jedan SFF, jedna od tema bila i prava manjina!

1359

Proteklih dana održan je još jedan Sarajevo Film Festival, jedna od najznačajnih filmskih smotri u Evropi.

Festival je okupio više od 100.000 ljudi iz cijelog svijeta, a crvenim tepihom, odnosno bosanskim ćilimom, prošetale su se i neke od najvećih zvijezda svjetske kinematografije. Na Festivalu je ove godine prikazano rekordnih 270 filmova iz 56 zemalja svijeta.

Ono što je još veoma značajno je da su ove godine jedna od tema bila i prava nacionalnih manjina.

Između ostalog, na festivalu je prikazan dokumentarni film “Kad nas je manje”. Promocija filma je održana uz poruku da je kulturna raznolikost zajedničko bogatstvo koje doprinosi razvoju i konkurentnosti društva. Promociji filma su prisustvovali protagonisti, predstavnici nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini te zvaničnici Evropske unije i Vijeća Evrope.

Dokumentarni film predstavlja iznimne živote nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, a produciran je kroz zajedničku inicijativu Evropske unije i Vijeća Evrope u nastojanju jačanja zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. Film predstavlja živote pojedinaca u pet bh. gradova, njihovo bogato kulturno naslijeđe i svakodnevnu borbu protagonista uz poruku da su prava manjina osnovna evropska prava.

– Ne sramim se svoje romske nacionalnosti, ne razmišljam o predrasudama, da li će me neko uvrijediti ili povrijediti – kazala je tom prilikom ponosno Dajana Durić, referent za pitanja Roma u Vladi Brčko distrikta BiH i mlada dimnjačarka.

Neven Samardžić, režiser, rekao je da su snimajući film o nacionalnim manjinama napravili film o svim ljudima u BiH jer svi mogu postati manjinom i samim time imati ugrožena prava.

Film “Kad nas je manje” (2019.) promoviše jednakost i poštivanje ljudskih prava nacionalnih manjina i podržava očuvanje, razvoj i povećanje vidljivosti kulture i identiteta nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. Film je sniman u periodu mart 2018. – april 2019. godine, kroz aktivnosti projekta koji se provodi kroz zajednički program Evropske unije i Vijeća Evrope “Horizontal Facility for the Western Balkans and Turkey”.

“Nediskriminacija i socio-ekonomska integracija manjina su osnovne vrijednosti Evropske unije. Zaštita nacionalnih manjina je ključna za društvenu uključenost i to pitanje će se morati riješiti prije pridruženja BiH Evropskoj uniji,” rekao je ambasador EU Lars-Gunnar Wigemark.

Nadamo se da će prava manjina biti tema i ostalih kulturnih događaja u Sarajevu, BiH i cijelom regionu.