Okončan postupak protiv policajaca koji su priveli novinarku Nidžaru Ahmetašević

Podsjetimo, Nidžara Ahmetašević je prividena 6. marta u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz MUP-a KS tada je navedeno da je privedena zbog narušavanja javnog reda i mira

477
Nidžara Ahmetašević (Foto: N1)

MUP KS okončao je unutrašnji postupak protiv policijskih službenika koji su početkom marta ove godine vrijeđali pa priveli novinarku Nidžaru Ahmetašević. Utvrđeno je da su počinili težu povredu službene dužnosti, prenosi  portal N1 BiH.

Izvještaj o sprovedenoj unutrašnjoj istrazi dostavljen je u dalju nadležnost disciplinskom tužiocu u Upravi policije MUP-a KS, radi pokretanja disciplinskog postupka.

Utvrđeno je da postoji  “osnovi sumnje da su oba policijska službenika Treće PU, PS Novo Sarajevo, koji su intervenisali u predmetnom događaju, počinili težu povredu službene dužnosti propisanu članom 103. stav 1. tačke a) Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo (“Neizvršavanje, nesvjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka”)”, kazali su iz MUP-a KS.

Nadležna disciplinska komisija treba da utvrdi disciplinsku odgovornost policijskih službenika.

“O provedenoj istrazi upoznat je i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo koji je na svojoj redovnoj sjednici održanoj 31.05.2021. godine, potvrdio ocjenu navedenu u predmetnom izvještaju”, navode iz MUP-a KS.

Podsjetimo, Nidžara Ahmetašević je prividena 6. marta u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz MUP-a KS tada je navedeno da je privedena zbog narušavanja javnog reda i mira na način da je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštene službene osobe ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka.

Na snimku koji je tada objavljen, vidjelo se i čulo kako policijski službenici vrijeđaju novinarku koja ih je snimala.

(Portal Udar)