Okončan projekat “Uključivanje Roma kroz obrazovanje, zapošljavanje i socio-ekonomsku podršku 2017-2019”

Caritas Švicarske i Asocijacija za razvoj LEDA iz Zenice implementiraju ovaj projekat uz određene modifikacije  još od 2013. godine u saradnji sa Ministarstvom  za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona

1253
Foto: Asocijacija za razvoj LEDA

Završnom sjednicom u petak, 18. marta, u Zenici je obilježeno uspješno zatvaranje projekta “Uključivanje Roma kroz obrazovanje, zapošljavanje i socio-ekonomsku podršku 2017-2019”. Članovi Savjetodavnog vijeća i partneri ovog projekta pozdravili su projektna dostignuća usmjerena na unaprijeđenje položaja porodica iz ranjivig grupa sa posebnim akcentom na djecu romske nacionalnosti i njihovu integraciju u društvo.

Caritas Švicarske i Asocijacija za razvoj LEDA iz Zenice implementiraju ovaj projekat uz određene modifikacije  još od 2013. godine u saradnji sa Ministarstvom  za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Ministarstvo je pružilo podršku ovom projektu kroz finansiranje plata za tri profesora razredne nastave za realizaciju dopunskih časova. Takođe, prepoznata je i pozicija  Roma medijatora u školama, zagovarana kroz projekat od 2015. godine. Kao takva uvrštena je od strane Ministarstva obrazovanja u Nacrt dokumenta o izmjenama i dopunama Pedagoških standarda.

Kao postignuća projekta, navodi se svakodnevna podrška Roma medijatora i socijalnog radnika djeci i porodicama iz ranjivih grupa, podrška u prehrambeno-higijenskim paketima za osamdeset romskih porodica, realizacija dopunskih časova na sedmičnoj osnovi u tri osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu.

Pored toga, kada je obrazovanje u pitanju, u Zenici je omogućeno stipendiranje 23 srednjoškolca za dvije školske godine, realizacija profesionalne orijentacije za učenike iz ranjivih populacija, podrška u vanrednom završavanju osnovne škole za tri osobe i podrška u vanrednom završavanju 4. razreda srednje škole za tri osobe i vanredno završavanje 3. razreda srednje škole za jednu osobu.

Za osam romskih porodica, nabavljeni su i isporučeni plastenici. Podrška u nabavci sirovina od bakra radi izrade predmeta, pružena je za tri porodice, dok je podrška u finansiranju kurseva za argon zavarivanja i njegovateljice pružena za ukupno osam osoba.

Preduzete mjere  i aktivnosti u sklopu ovog projekta, rezultirale su veoma značajnim, vidnim i pozitivnim promjenama, navodi se u saopštenju Asocijacije za razvoje LEDA.

(portal-udar.net)