Okrugli sto: U vrtiće u Bijeljini upisano samo troje romske djece

532
Foto: Screenshot

Predškolskim vaspitanjem u Republici Srpskoj obuhvaćeno je veoma malo romske djece, u Bijeljini je samo troje upisano u vrtiće, rečeno je na trećem okruglom stolu na temu “Društvena i obrazovna inkluzija” održanom u ovom gradu.

Pedagogica Danica Mojić iz Udruženja “Porodični krug” kazala je da je osnovnim obrazovanjem u RS-u obuhvaćeno samo 394 romske djece.

„Romsku populaciju imamo u 11 opština, odnosno u 20 osnovnih škola. Što se tiče vrtića, nažalost, jako je malo djece, i isključivo su obuhvaćena po projektima. Pitanje obrazovanja Roma moramo staviti u okvire institucija”, kazala je Mojić.

Najavila je da će 28. decembra biti održana završna konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta „Da, to sam ja“ kojeg realizuje Udruženje “Porodični krug” s ciljem senzibilisanja javnosti o obrazovnim potrebama Roma, a također će biti premijerno prikazan kratki film.

Zamjenica Ombudsmana za djecu Republike Srpske, Jovanka Vuković, rekla je da se ova institucija susreće i sa kršenjem prava na obrazovanje, ne samo kod romske populacije, nego i djece sa smetnjama u razvoju ili iz siromašnih porodica, te je pozvala sve relevantne faktore da prijavljuju slučajeve kršenja prava djeteta.

Radmila Tubić, psiholog u Udruženju građana “Otaharin”, rekla je da u Bijeljini mali broj romske djece ide u vrtić jer su roditelji nezainteresovani da ih upišu, dok ih 115 pohađa nastavu u osnovim školama.

Također je kazala da u Dnevnom centru ovog udruženja imaju 255 aktivne djece, koja su završila osnovnu školu, dok je u Bijeljini 11 Roma srednjoškolaca.

Podsjetimo, Udruženje “Porodični krug” iz Bijeljine, u saradnji sa Udruženjem za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”, realizuje projekat “Da, to sam ja”, koji podržava Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a realizovan je kroz okrugle stolove i radionice koji su tokom ovog mjeseca održani u Prnjavoru, Doboju i Bijeljini.