Ombudsmani BiH osudili napade na novinare

939
Jasminka Džumhur (Foto: ombudsmen.gov.ba)

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur najoštrije osuđuju napade i nedolična, odnosno neprimjerena ponašanja prema novinarima i svim radnicima u medijima koji su se desili u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu Ombudsmeni ukazuju na prijetnje i govor mržnje koji su upućeni novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović, te napad na ekipu BHRT-a u Konjicu.

„Potpuno ostvarivanje društvene uloge novinara je moguće, prije svega, ukoliko je uređen njihov status u društvu, te im zagarantovano uživanje temeljnih prava i sloboda, uključujući i pravo na bezbjednost i dostojanstvo. Nasilje, uznemiravanje i zastrašivanje novinara predstavljaju napad na samu demokratiju. Oni dovode do gušenja slobode medija i slobode izražavanja, lišavajući građane slobode da donose informisane odluke.  Novinari ne mogu da budu nezavisni i da slobodno pišu ili izvještavaju ako nemaju bezbjedne uslove za rad“, stoji u saopćenju.

Ombudsmeni BiH pozivaju nadležne institucije da uvaže njihove preporuke date u „Specijalnom izvještaju o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini“.

Isto tako, Ombudsmani pozivaju sve nadležne organe, a prije svega policiju i tužiteljstvo, da brzo i učinkovito rade na rješavanju svakog pojedinačnog incidenta ove vrste.

U vezi konkretnog slučaja, Ombudsmeni su donijeli odluku da otvore predmet po službenoj dužnosti, te postupe u skladu sa svojim zakonskim mandatom, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

(portaal-udar.net)