Ombudsmeni: Bez konkretnih pomaka u stvaranju ravnopravnosti LGBT osoba

U pogledu zaštite pojedinačnih prava, prisutan je i dalje govor mržnje protiv LGBT osoba a rijetki su nosioci najviših funkcija koji otvoreno istupaju u zaštiti prava ove populacije

635
Prva Bh. povorka ponosa održana u Sarajevu 2019. Foto: Udar arhiva

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine podsjećaju da od izrade Specijalnog izvještaja ove institucije o pravima LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, 2017. godine, nisu učinjeni konkretni pomaci na obezbjeđenju stvarne ravnopravnosti ovih osoba.

U pogledu zakonskog okvira, u Bosni i Hercegovini nisu preduzeti konkretni koraci ka uređenju zajednice života istopolnih osoba, dok pojam interspolnosti nije definisan pozitivnim propisima koji su na snazi u Bosni i Hercegovini.

U pogledu zaštite pojedinačnih prava, prisutan je i dalje govor mržnje protiv LGBT osoba a rijetki su nosioci najviših funkcija koji otvoreno istupaju u zaštiti prava ove populacije.

Ombudsmeni, istovremeno, pohvaljuju ministarstva unutrašnjih poslova koja su organizovala obuke na temu senzibilizacije rada policijskih službenika sa LGBT populacijom, saopćili su Ombudsmeni Bosne i Hercegovine povodom  obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

(FENA)