Ombudsmeni za ljudska prava BiH ukazali na važnost Svjetskog dana stanovništva

909
Jasminka Džumhur (Foto: ombudsmen.gov.ba)

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur povodom obilježavanja 11. jula, Svjetskog dana stanovništva skrenuli su pažnju javnosti na stanje ljudskih prava u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini.

Primjećuju da se reproduktivna i seksualna prava često u javnosti posmatraju isključivo kao prava žena, zbog čega je važno ukazati na činjenicu da se radi o pitanju od značaja za društvo u cjelini i usko je vezano za opstanak svih ljudskih bića, bez obzira na njihovo biološko određenje.

Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, u okviru projekta koji provodi sa Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija “Stanje u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u BiHi”, a ima za cilj provjeru stvarnog stanja pristupa navedenim pravima.

Ombudsmeni instistiraju na neophodnost podizanja svijesti o reproduktivnim i seksualnim pravima u javnosti i obrazovnom sistemu, te ukazali na važnost kontinuiranog pristupa znanju o fiziološkim i psihološkim faktorima seksualnosti, identitetima, reproduktivnim funkcijama, kontracepciji, spolno prenosivim i reproduktivnim bolestima.

Ukazali su i na važnost znanja o mogućnostima i mehanizmima zaštite od rodne diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja, koji su neodvojivi dio seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

(FENA)