Oni rade zajedno u svjetskoj kompaniji: žena sa nikabom, Rom, samohrani roditelj, starija osoba…

Sanel je jedan od nekoliko Roma koji rade u ovoj svjetskoj kompaniji. Pored znanja njemačkog jezika, kaže nam da se u ovoj firmi jedino gleda to kakav je neko kao čovjek i da se ulaskom u kompaniju, brišu sve razlike među ljudima

2311
Uposlenica Teleperformanca (Foto: Udar)

Kada biste pročitali da u Sarajevu postoji firma u kojoj zajedno rade žena koja nosi nikab, Rom, Bošnjak, ateist, starija mlađa osoba, da svi imaju dobre uslove, dobra primanja, ugodno radno okruženje, ogromnu kuhinju gdje se igra stoni fudbal i Sony play station, vjerovatno biste pomislili da je to samo početak još jednog vica.

Na zadovoljstvo oko 300 uposlenih, među kojima je i dvadesetogodišnji Sanel Šaćiri, ovo nije vic, već jedna vrlo uspješna i pozitivna priča. Riječ je o globalnoj kompanija Teleperformance BiH, koja postoji duže od 40 godina. Osnovana je u Parizu, a danas svoje podružnice ima u više od 80 različitih zemalja. Poslovnica u Sarajevu, otvorena je u oktobru 2018. godine.

Sanel je jedan od nekoliko Roma koji rade u ovoj svjetskoj kompaniji. Pored znanja njemačkog jezika, kaže nam da se u ovoj firmi jedino gleda to kakav je neko kao čovjek i da se ulaskom u kompaniju, brišu sve razlike među ljudima.

Pored Sanela i njegove rodice, u kompaniji Teleperformance radi još nekoliko Roma i da su svi skupa zadovoljni s onim što im je ova firma ponudila.

Ovdje su svi ljubazni i kada treba neka pomoć, svi su tu da pomognu – rekao je Sanel.

Ovaj dvadesetogodišnjak nam nije krio svoje zadovoljstvo, a bio je i vrlo slobodan da pozove sve vršnjake i sve one koji govore njemački jezik, da dođu i potraže posao u ovoj kompaniji.

Selena Lončarević, menadžerica ljudskih resursa u kompaniji,  resurse, rekla je za Udar da u Teleperformanceu postoji nešto što se zove Politika različitosti i inkluzije (Diversity and inclusion policies) i da je to nešto čega se drže svi uposlenici u čitavom svijetu.

-Koda nas ne postoji nikakva diskriminacija. Niti po rodnoj, seksualnoj, etničkoj, vjerskoj, kakvoj god hoćete osnovi. Kod nas toga nema i to je nešto što naši uposlenici prvo nauče kada dođu da rade ovdje – rekal je Selena.

Selena je takođe objasnila da uposlenici ove firme imaju jednak tretman i u razvojnom i profesionalnom smilsu. Jer agent, kao najniža pozicija i menadžer poslovnici, uživaju apsoltuna jednaka prava.

Bilo koji uposlenik ima slobodu da kaže šta mu to smeta, šta mu ne odgovara, šta misli da bi se moglo popraviti u firmi, a mi ih konstantno podstičemo da budu proaktivni dio tima i da kažu kako se nešto može promjeniti da njima bude ljepše i ugodnije – objasnila je Selena.

U moru priča o masovnom kršenju radničkih prava, ono što smo mogli da vidimo i čujemo u kompaniji Teleperformace, izgleda u najmanju ruku kao utopija.

Selena Lončarević (Foto: Udar)

Kako su nam rekli, u planu je da se ove godine uposli još nekih 400 ljudi. Pored dana otvorenih vrata, ili jednostavnog odlaska u ovu firmu, gdje će vas ljubazno primiti i zakazati vam razgovor za posao, posrednik u pronalaženju novih ljudi je i Agnecija Posa.ba.

Nina Hadžić iz ove Agencije, kaže da se i sama uvjerila da ova kompanija poštuje različitost, prije svega onu kulturološku, a da se prije svega gleda, kako je i Sanel na početku rekao, kakav je neko kao osoba.

Ono u šta sam se posebno uvjerila je da ne postoji nikakva diskriminacija. Govorim ovo jer u firmama u našoj zemlji, nažalost, diskriminacija itekako postoji, posebno diskriminacija starijih osoba, gdje se osobe sa 45 i više neće baš tako lako zaposliti. Naravno, tu su i osbe koje imaju drugačiju nacionalnost, prema kojima većina gaji predrasude i koje još teže dolaze do posla – rekla je Nina Hadžić.

Poltika različitosti i inkluzije, kako je menadžerica ljudskih resursa, Selena Lončarević objasnila je nešto što je jako važno poštovati u ovoj firmi. A da bi neko ispunio osnovni uslov, treba da govri njemački jezik.

Vrata ove kompanije širom su otvorena za sve one koji žele da rade. Ukoliko postenete dio tima, u jednom danu ćete susresti mlađe i starije uposlenike, visokoeducirane i osobe s osnovnim obrzovanjem, porodične osobe, samohrane roditelje, osobe s različitim životnim pozadinama i pričama, različitih kulturnih, etničkih i vjerskih identititeta.

(portal-udar.net)