Opada udio mlade populacije u Federaciji BiH

Prema popisu iz 2013. godine Federacija ima 2.219.220 stanovnika. Ozbiljno upozorenje za demografski opstanak Federacije predstavlja trend smanjenja broja stanovnika u selima, imajući u vidu da su sela osnovni izvor bioreprodukcije, saopćeno je iz Federalnog zavoda za programiranje

913
Foto: Midhat Poturović (RFE)

Stanje u oblasti demografije i socijalnih politika u Federaciji su oblasti o kojima se danas diskutuje na jednoj od radionica vezanih za izradu Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027.

Ova integrirana Strategija će odrediti osnovne smjernice društveno-ekonomskog napretka koji će rezultirati boljim životom građana Federacije. Organizator radionica je tim Federalnog zavoda za programiranje, uz podršku Vlade Federacije BiH.

Depopulacija i starenje stanovništva su osnovni demografski procesi ruralnih i urbanih dijelova Federacije i cijele BiH.

Prema popisu iz 2013. godine Federacija ima 2.219.220 stanovnika. Ozbiljno upozorenje za demografski opstanak Federacije predstavlja trend smanjenja broja stanovnika u selima, imajući u vidu da su sela osnovni izvor bioreprodukcije, saopćeno je iz Federalnog zavoda za programiranje.

U saopćenju se navodi da se osnovne promjene u strukturi stanovništva ogledaju u smanjenju broja mlade populacije 0-14 godina, smanjenju nataliteta, izraženom starenju stanovništva koje se ogleda kroz povećanje broja populacije starije od 65 godina.

Dodatni problem je emigracija stanovnika u evropske ili druge zemlje. Posebno zabrinjava odlazak mladih obrazovanih i stručnih ljudi u reproduktivnim godinama života.

Pored ekonomskih razloga koji utiču na iseljavanje stanovnika, sve više je prisutno nezadovoljstvo ukupnim političkim i društvenim ambijentom u kojem obični građanin ne nalazi smisao življenja.

Postojeći sistem socijalne zaštite u Federaciji BiH je neefikasan i nepravičan, te je potrebna njegova sveobuhvatna reforma. Ovakav sistem omogućava da veliki dio novčanih naknada odlazi onima kojima ne treba, a ne siromašnijim kojima je najpotrebniji, odnosno zbog neodgovarajuće politike usmjeravanja pomoć ne dopire
do onih kojima je potrebna, neki su od pokazatelja.

Učesnici današnje radionice su predstavnici ključnih aktera iz oblasti demografije i socijalnih politika (Vlada Federacija BiH, federalna i kantonalna ministarstva, zavodi i agencije,…). Tokom rada će analizirati probleme, potencijale i izazove u ovoj oblasti, te predložiti rješenja za poboljšanje stanja.

Nakon ove kao i ostalih 12 radionica tokom kojih će biti razrađene analize stanja u ključnim oblastima drustveno-ekonomskog života Federacija BiH, odnosno predložena razvojna rješenja, slijedi organizacija bloka radionica tokom kojih će se definirati vizija Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027., strateški ciljevi i okvirni prioriteti.

Realizaciju svih radionica koje se odnose na analizu stanja podržao je Projekat podrške integralnom razvoju u BiH, zajednički projekat UNDP-a i  Vlade Švicarske, navodi se u saopćenju Federalnog zavoda za programiranje.

(portal-udar.net)