Općina Centar: Izdvojeno 65 hiljada KM za obrazovanje Roma

Značajna finansijska sredstava izdvojena su i ove godine iz budžeta Općine za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, zatim za stipendiranje učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima.

1027
Općina Centar Sarajevo

Općina Centar je izdvojila 50.000 KM za podršku obrazovnim ustanovama za projekte prekvalifikacije, dokvalifikacije i vanrednog školovanja romske djece i pripadnika drugih nacionalnih manjina, kao i 15.000 KM za poticaj romskoj djeci za redovno školovanje u osnovnim školama na području Centra.

Značajna finansijska sredstava izdvojena su i ove godine iz budžeta Općine za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, zatim za stipendiranje učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima.

Tako je u općinskom budžetu za 2020. godinu izdvojeno preko 5 miliona konvertibilnih maraka za podršku obrazovanju.

U okviru tih sredstava, izdvojeno je 402.000 maraka za dodjelu općinskih stipendija „Prof. dr. Husein Kulenović“ srednjoškolcima i studentima. Izdvojeno je i 100.000 KM za besplatan prevoz učenika osnovnih škola koji stanuju na većoj udaljenosti od škole, a gdje nemaju uspostavljene odgovarajuće saobraćajne linije javnog gradskog prevoza ili se javni gradski saobraćaj ne odvija redovno i 32.000 KM za prevoz učenika sa poteškoćama u razvoju i njihovih pratilaca.

U budžetu Općine Centar za 2020. godinu obezbijeđeno je 80.000 maraka za nabavku đačkih užina za učenike osnovnih škola čije su porodice slabijeg imovinskog stanja. Kao i prethodnih godina, osim za učenike iz 11 osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine, besplatne đačke užine će biti obezbijeđene i za djecu iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“.

Za poboljšanje uslova rada i opremljenosti predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te visokoškolskih ustanova izdvojeno je 105.000 KM. Za projekat energetske efikasnosti za utopljavanje škola i vrtića na teritoriji Općine Centar izdvojeno je 50.000 KM.

U okviru kapitalnih programa Općina Centar je u ovoj godini obezbijedila 3.300.000 KM za nastavak izgradnje osnovne škole u naselju Šip, te 250.000 maraka za vanjsko uređenje oko objekta obdaništa „Razigrani dani“ u Ulici Patriotske lige. Za izradu projektne dokumentacije i za finansiranje izgradnje objekta za školu u prirodi na lokalitetu Mrkovići izdvojeno je 70.000 KM.

Na početku svake školske godine Općina daruje prvačićima školske torbe, pribor i udžbenike za što je izdvojeno oko 90.000 KM.

U okviru podrške mjerama aktivne politike zapošljavanja Općina je izdvojila 130.000 maraka za projekt obrazovanja informatičkih programera.

U cilju poticanja što boljih rezultata u znanju iz pojedinih nastavnih predmeta (matematike, fizike, geografije, informatike, tehnike i kulturno-umjetničkog stvaralaštva) Općina je obezbijedila 25.000 KM za organiziranje takmičenja učenika osnovnih škola iz pomenutih oblasti, a 8.000 KM za kupovinu karata učenicima osnovnih škola za pozorišne predstave.

Za podršku projektima za školsku djecu, studente i mlade izdvojeno je 62.000 KM, a za ekološke sekcije osnovnih škola izdvojeno je 10.000 KM.

(portal-udar.net)