Općina Centar: Nastavljena podrška redovnom školovanju romske djece

1285
Foto: Općina Centar

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, njegovi saradnici i direktor Osnovne škole “Hasan Kikić” Almir Pleh uručili su danas u Sarajevu prigodne novčane donacije u iznosu od po 100 KM za 93 učenika Roma koji redovno pohađaju nastavu u školama s područja Centra.

Riječ je o višegodišnjem projektu kojeg Općina Centar realizira s ciljem podsticanja redovnog školovanja romske populacije. Sredstva su namijenjena kao pomoć za nabavku knjiga i školskog pribora koji su potrebni za redovno pohađanje nastave i uspješno savladavanje školskog gradiva. Općina Centar je iz budžeta za 2018. godinu obezbijedila 9.300 KM za ovu namjenu.

“U školskoj 2018/2019. godini u devet osnovnih škola na području općine Centar nastavu redovno pohađaju 93 učenika Roma, što je više u odnosu na prethodnu školsku godinu kada ih je bilo 83. Skoro polovina ove romske djece je u Osnovnoj školi “Hasan Kikić” na Gorici”, saopćeno je iz Općine Centar.

Načelnik Ajnadžić je kazao da će podrška ovakvim projektima biti nastavljena i u budućnosti.

“Nastavit ćemo ulagati u vaše obrazovanje i vaspitanje, jer želimo da budete interoperabilni, multidisciplinarni i da budete poliglote. Ovo je dobar projekt i sigurno je da ćemo nastaviti podržavati politiku koja ide u prilog tome da naše drage komšije Romi i njihova djeca budu čvrsto integrirani u društvenu zajednicu, a ovo je jedan od načina kako to treba činiti. Želim vam uspješnu školsku godinu jer kvalitetno obrazovanje je jedini način za poboljšanje uslova života”, naglasio je Ajnadžić.

“Ove školske godine novčane donacije Općine dobili su učenici Romi iz devet osnovnih škola: „Hasan Kikić“ (40 učenika), „Alija Nametak“ (14 učenika), „Silvije Strahimir Kranjčević“ (12 učenika), „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ (9 učenika), „Musa Ćazim Ćatić“ (osam učenika), „Isak Samokovlija“ (šest učenika), „Hasan Kaimija“ (dva) te jedan učenik iz Katoličkog školskog centra”, navodi se u saopćenju.

(FENA)