OPĆINA CENTAR PORUČUJE: Kuća Ramize Fejzagić srušena po zakonu, gradićemo nove stanove na Gorici

692
Općina Centar Sarajevo

U Općini Centar je u toku 2020.  godine bilo 61 izvršenje Rješenja, kazali su za Udar iz Inspektorata Općine Centar u tekstu koji smo nedavno objavili.

Ovu informaciju zatražili smo u svjetlu činjenice da je prošle godine srušena kuća Ramize Fejzagić-Durmišov u naselju Gorica, i da je najavljeno rušenje i drugih nelegalnih objekata.

Stoga nas je zanimalo koliko je drugih intervencija bilo?

Glavna inspektorica Vildana Taso-Kapetanović, pojasnila je o čemu je riječ.

To nisu samo objekti, nego različite vrste građevina, od zidova do dimnjaka, zgrade, kuće, nepravilnosti na cestama, u komunalnim instalacijama, itd. Dakle, nisu to samo objekti – pojasnila je Taso-Kapetanović.

Dodala je da se ove godine smanjio broj rješenja jer se smanjio i budžet zbog pandemije, te da je sve otežano.

Prema njenim riječima, Općina Centar želi da ukloni ruševne objekte iz naselja Gorica da bi se Romima napravile dvije lamele, i dodijelili stanovi.

Napravili smo ranije lamele, sad hoćemo dvije nove da napravimo, sa po četiri stana. Imamo projekat i pravosnažno odobrenje. I želimo urediti to naselje, kako je predviđeno. Bilo bi dobro da se tu useli osam romskih porodica – kazala je Taso-Kapetanović.

Međutim, kako je napomenula, na mjestu gdje su predviđene lamele nalazi se jedan problematičan objekat koji je napušten i ruševan.

Iako nije ničije vlasništvo, jedna osoba je nezakonito drži. Htjeli  smo to da uklonimo da bi gradili lamele, međutim ova situacija nas je zaustavila. Taj trošni objekat bi se trebao ukloniti u sklopu sa privođenjem zemljišta krajnjoj namjeni. Dakle, kuća nije nezakonito izgrađena ali je stara i treba se ukloniti da se izgradi nova, odnosno lamela – kazala je.

Također je naglasila da Općina, u slučaju Ramize Fejzagić-Durmišov, nije ni u čemu pogriješila, te da je uradila sve u skladu sa zakonom i izvršila pravdu.

Mi ne gledamo da li neko romska porodica, Srbin, Hrvat, Bošnjak, nego moramo da gledamo da li je on prekršio zakon, i dali je bespravan graditelj. To je naš posao – istakla je inspektorica.

Pojasnili su nam da je velika procedura kada se neki objekat ruši i da je potreban veliki budžet, pa se stoga ne može tako jednostavno odjednom srušiti sve što je nelegalno.

Postoje bespravni objekti još iz doba Jugoslavije negdje. Uvijek je taj proces postojao, a mi radimo šta možemo i koliko nam dozvole novci kojima raspolažemo – kazali su nam iz Inspekcije.

Općina Centar je velika i vjerujemo da kada je aktuelni načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić, najavio rušenje svih nelegalnih objekata u ovoj općini, imao u vidu čitavu općinu, a ne samo Goricu.

S druge strane, ovaj odgovor iz inspektorata nam jasno govori da je rušenje nelegalnih objekata velika procedura i da je za to potrebno puno para, a da je kuća Ramize Fejzagić-Durmišov, srušena po zakonu.

Procedura sigurno postoji, postoje i činjenice koje su vidljive. Zaključak o postupanju Općine Centar i Inspektorata Općine Centar, možete i samo donijeti.

(portal-udar.net)