PONOVO PITAMO: Zašto je srušena kuća Ramize Fejzagić, a drugi objekti pošteđeni?

Međutim, i dalje se postavlja pitanje zašto je srušena kuća ove romske porodice kada nakon toga nije uslijedilo najavljeno rušenje i ostalih nelegalno izgrađenih objekata.

884
Nedžad Ajnadžić (Foto: Udar arhiva)

Nakon što je načelnik sarajevske Općine Centar, Nedžad Ajnadžić, prošle sedmice obišao romsko naselje Gorica u jeku predizborne kampanje, mnogi su se prisjetili dešavanja od prije godinu dana, kada je Ramizi Fejzagić-Durmišov po nalogu inspekcije Općine Centar u ovom naselju srušena kuća.

Podsjetimo, kuća je srušena uz prisustvo velikog broja policajaca, a vijest je tada odjeknula u javnosti i bila udarna u svim medijima.

Na rušenje Ramizine kuće reagirala su tada brojna udruženja, jer nikome nije bilo jasno zbog čega je izabrana baš ova kuća od tolikog broja nelegalnih objekata na području Centra.

Načelnik Ajnadžić najavio je zatim rušenje svih nelegalno izgrađenih objekata na prostoru ove lokalne zajednice.

Sve što nije legitimno ćemo srušiti, ne samo na Gorici nego svuda – rekao je tada Ajnadžić u kratkoj izjavi za Udar. Osim toga, najavio je i gradnju novih objekata za Rome.

Međutim, i dalje se postavlja pitanje zašto je srušena kuća ove romske porodice kada nakon toga nije uslijedilo najavljeno rušenje i ostalih nelegalno izgrađenih objekata.

Ostaje nejasno koji su bili pravi motivi za rušenje s obzirom na to da je vlasnica već bila u procesu dobijanja dozvola za objekat.

U međuvremenu, iz Općine Centar su odgovorili na naš upit u kojem smo precizno pitali koliko je nelegalnih objekata u Općini Centar i da li su planirana nova rušenja, kako je i bilo najavljeno u decembru 2019. godine.

Odgovor Glavnog inspektora iz Općine Centar, objavljujemo u cjelosti:

Inspektorat Općine Centar u okviru svojih nadležnosti vodi poslove inspekcijskog nadzora na području općine Centar i to poslove građenja, komunalnih poslova koji su u nadležnosti Općine, te poslove nadzora nad cestama koje su u nadležnosti lokalne zajednice. Postupak inspekcijskog nadzora je upravni postupak u kojem je stranka protiv koje se isti vodi ili postupi po Rješenju i Zaključku o dozvoli izvršenja ili se to Rješenje prinudno izvršava o trošku izvršenika ukoliko je on poznat.

U Općini Centar je u toku 2020.  godine bilo 61 izvršenje Rješenja.

Ukoliko se Vaše pitanje odnosi na bespravno izgrađeni objekat na Gorici (ime  investitora ću izostaviti) radi zaštite ličnih podataka obavještavam Vas da je inspekcijski nadzor za predmetni slučaj vođen u skladu sa Zakonom, da je investitor zapisnički upozoren da gradi bez odobrenja, zatim da je doneseno Rješenje, da je ono potvrđeno od strane drugostepenog organa, da je donesen Zaključak o dozvoli izvršenja, te da je Rješenje izvršeno u skladu sa procedurama Inspektorata i instrukcijom Policijske Uprave Centar koja je bila prisutna po operativnoj procjeni, a radi zaštite ljudi.

(portal-udar.net)