Općina Kakanj aktivno radi na zbrinjavanju svojih socijalno ugroženih stanovnika

861

Nakon što je proteklih nekoliko godina izgrađeno šest zgrada socijalnog stanovanja u koje je smještena 181 osoba, u naselju Varda se gradi i sedma zgrada u koju će biti smješteno novih 10 socijalno ugroženih porodica Roma.

“Zaista smatram da je stambeno zbrinjavanje jedan od glavnih problema. Dom svake porodice, svakog dijeteta je nešto što je osnovni preduslov za rješavanje svih drugih problema“, rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Izgradnju zgrade s 10 stanova finansiraju “Caritas” Švicarska, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Općina Kakanj.

Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu srušeno je 19 ovakvih objekata.

Također, u toku su radovi i na izgradnji osme po redu zgrade socijalnog stanovanja u Kaknju. Radi se o zgradi u koju će biti smještene socijalno ugrožene porodice – raseljena lica i izbjeglice.

Zgrada koja će imati pet spratova s ukupno 20 stanova gradi se iza TC “Robot” u Kaknju na prostoru nekadašnje industrijske pruge.

Izgradnju i ove zgrade finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementator projekta je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.