Općina Novi Grad Sarajevo nastavlja sufinansirati troškove vantjelesne oplodnje

1354
Općina Novi Grad Sarajevo, Foto: Fena

Općina Novi Grad Sarajevo i ove godine, iz Budžeta, nastavlja realizaciju projekta sufinanciranja troškova vantjelesne oplodnje.

Prijave se mogu podnijeti od 15. jula do 15. augusta. Zahtjev se preuzima na info pultu Općine Novi Grad Sarajevo i predaje na protokolu te općine, s tačno navedenom dokumentacijom koju je potrebno priložiti.

Uvjeti za prijavu definirani su Pravilnikom o sufinanciranju troškova biomedicinski potpomognute oplodnje. Predviđeno je da je žena, koja podnosi zahtjev, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici; da jedan od partnera, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, ima prebivalište na području općine Novi Grad Sarajevo (najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje tog prava); da se trudnoća ne može postići drugim načinima liječenja, te da žena nema više od 42 godine života.

Projekt se realizira putem općinske Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo. Općina na taj način želi pomoći svima koji ispunjavaju uvjete i iskažu zainteresiranost, s obzirom da u BiH još ne postoji zakon koji tretira tu oblast te da su troškovi vantjelesne oplodnje visoki – navode iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Općina je odlučila nastaviti realizaciju projekta sufinanciranja troškova vantjelesne oplodnje, zbog velikog interesovanja. Prijavom na javni poziv, prošle godine 71 bračni par ostvario je to pravo.

(FENA)