Općina Vitez dodjeljuje stipendije za studente, Romi u povoljnijoj kategoriji

Bez bodovanja pravo na općinsku stipendiju imaju učenici generacije srednje škole za prvu godinu studija, bez obzira da li primaju neku drugu stipendiju, studenti romske populacije

585
Foto: Ilustracija

Općina Vitez raspisala je konkurs za dodjelu 120 studentskih stipendija u akademskoj 2020/21. godini za redovne studente prvog ili drugog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, ili izvan Bosne i Hercegovine.

Pravo na dodjelu općinskih stipendija imaju redovni studenti koji imaju prebivalište na području Općine Vitez, uz uslove da su redovni studenti prvog ili drugog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini ili izvan Bosne i Hercegovine i da ne primaju drugu stipendiju iz sredstava javnih proračuna državnih institucija, dok pravo na stipendiju nemaju studenti koji po drugi put upisuju istu godinu studijskog programa ili upisuju novi studijski program (promjena smjera ili fakulteta) na istoj godini studija, vanredni studenti, studenti apsolventi, studenti stariji od 25 godina starosti i studenti koji nakon završenog prvog ciklusa studiranja obavljaju pripravnički ili volonterski rad uz naknadu.

Bez bodovanja pravo na općinsku stipendiju imaju učenici generacije srednje škole za prvu godinu studija, bez obzira da li primaju neku drugu stipendiju, studenti romske populacije, ukoliko ne primaju drugu stipendiju, studenti bez oba roditelja, ukoliko ne primaju drugu stipendiju, i studenti invalidi sa procentom invalidnosti 90% i 100%, također ukoliko ne primaju drugu stipendiju.

U konkurusu se, između ostalog, navodi da iz jedne porodice stipendiju mogu dobiti dva studenta ili više njih pod uslovom da zadovoljavaju kriterije i bodovnu listu, a bodovanje će se vršiti prema materijalnom statusu, godini studija i broju djece koja se školuju iz istog domaćinstva.

Konkurs je otvoren do 9. marta, a detalje, kao i potrebnu dokumentaciju, možete pronaći ovdje: //www.opcinavitez.info/vijesti/841/natjecaj-za-dodjelu-studentskih-stipendija-za-skolsku-2020-2021-godinu

(portal-udar.net)