Opre Roma Srbija: Napad na bezbjednost Roma znači napad na bezbjednost države

Jedan od najmasovnijih protesta održan je u Vladičinom Hanu, gdje je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, organizatori poslali poruke solidarnosti

1338
Foto: Opre Roma

Ne želeći da policijska brualnost i smrt Stanislava Tomaša prođe bez kazne, pokret Opre Roma u Srbiji nastavlja da organizuje proteste.

Ističu da je policijska brutalnost svakodnevnica sa kojom se suočavaju pripadnici ove nacionalne manjine.

Jedan od najmasovnijih protesta održan je u Vladičinom Hanu, gdje je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, a planiraju protest i u Zaječaru.

“Sa vjerovanjem da ovu priču treba da čuje što više ljudi krenuli smo u različite opštine gdje smo pričali o Stanislavu a i generalno sličnim dešavanjima u samim tim lokacijama. Bili smo u Boru gdje je prisustvovalo više od sto ljudi, u Vladičinom Hanu gdje je prisustvovalo više od dvije stotine ljudi, u Vranju gdje je bilo više od sedamdeset ljudi, a isto tako i u Nišu i Aleksincu gdje je bilo više od pedeset ljudi. Naša zajednica ne samo da je bila zainteresovana za ovaj slučaj već su mogli često da se poistovjete sa istim, a isto tako smo i poslali različite poruke solidarnost. Između ostalih da napad na bezbjednost Roma znači napad na bezbjednost same države,” navode iz pokreta Opre Roma.

Romi se ne osjećaju bezbjedno zbog rasizma i desničarskih organizacija koje niko ne sankcioniše.

Rast desničarskih grupa je prilično zabrinjavajući čega je svjesna i sama zajednica.

“Romi su bili spremni da slušaju o ovom slučaju, da se solidarišu, da pošalju poruke da nećemo ćutati na ovakve slučajeve i da rasizam zaista može ubiti,” ističu organizatori.

Foto: Opre Roma

Pored urgentnih situacija kao što su rasistički napadi i generalno neravnopravnost Roma, pokret se bavi i integracijom  romske zajednice i trenutno rade i na inicijativi koja se tiče zapošljavanja Roma u javnoj upravi.

“Već sada ima 23 romskih akademaca koji pohađaju obuku Nacionalne akademije za javnu upravu za koje će se kasnije zagovarati  i borićemo se da dobiju poslove u javnoj upravi koje će koristiti da doprinose romskoj zajednici u Srbiji,” ističu u pokretu.

Pokret vode lideri četiri tima, za organizovanje zajednice, istraživački tim, komunikacioni i iz tima za javno zagovaranje.

Navode da će u narednom periodu biti fokusirani na popis stanovništva koji će u Srbiji biti sljedeće godine, kao i na izbore.