OPRE ROMA SRBIJA: Romkinjama je mesto u Parlamentu Srbije

Inače, posle više od deset godina Romi u Parlamentu Srbije imaju jednog predstavika, narodnog poslanika Dragoljuba Ackovića. Acković je u poslaničke klupe ušao preko vladajuće Srpske napredne stranke

703

Romkinjama je mesto u Parlamentu Srbije, poručuju  iz pokreta Opre Roma povodom Međunarodnog dana žena. Ispred Skupštine Republike Srbije Romkinje su se okupile i predale zahteve predsedniku Narodne Skupstine Ivici Dačiću.  na temu većeg učešća i uključivanja Romkinja u rad Narodne skupštine i generalno donošenje odluka.

Pokret je dobio odgovor od predsednika Narodne skupštine da usled nedostatka vremena ne može da se  sastane sa njima, ali je iskazao volju da se u narednom periodu sastane sa Romkinjama pokreta Opre Roma Srbija i razgovara na teme učešća i uključivanja.

“Posle više od 30 godina višepartijskog sistema i deklarativne posvećenosti za učešce nacionalnih i drugih manjina u javnom i političkom životu, nisu uspostavljeni uslovi za učesće oko 200,000 Romkinja u Srbiji. Romkinje su odsutne iz procesa odlučivanja i odluke koje utiču na njih se i dalje vrše nelegitimno”, poručuju iz ovog Pokreta.

Inače, posle više od deset godina Romi u Parlamentu Srbije imaju jednog predstavika, narodnog poslanika Dragoljuba Ackovića. Acković je u poslaničke klupe ušao preko vladajuće Srpske napredne stranke.

ORS je povodom Dana žena na fejsbuk stranici Opre Roma Srbija diskutovati o društvenim i institucionalnim preprekama koje utiču na nejednakost Romkinja.

(Portal Udar)