Organizatori bh. povorke ponosa sastali se sa premijerom KS Edinom Fortom

Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Forti upućen je zahtjev da preduzmu sve neophodne mjere i u potpunosti obezbijede zaštitu učesnika ovogodišnje povorke

501

Organizatori bh. povorke ponosa sastali su se danas sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom.

Kako su kazali, 12.7. su prijavili bh. povorku ponosa, te održali sastanak sa MUP-om Kantona Sarajevo i u međuvremenu dobili naložene mjere dodatne sigurnosti.

„Informisali smo Premijera o postojećim preprekama sa kojima se i treću godinu zaredom suočavamo, a to je stavljanje tereta dodatnih mjera sigurnosti na organizatore/ice protestne šetnje, čime se onemogućava naše pravo na slobodno javno okupljanje. Država je odgovorna za sigurno održavanje mirnih protesta, te kao takva ne bi smjela stavljati neproporcionalne zahtjeve na teret organizatora/ica,“ kazali su organizatori.

Dodali su da su zato predali jasan zahtjev Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Forti, u kojem su tražili da preduzmu sve neophodne mjere, te da u potpunosti obezbijede zaštitu učesnika/ca ovogodišnje bh. povorke ponosa.

„Mi nećemo odustati od našeg prava da izađemo na ulicu i da jasno i glasno poručimo da smo tu, da nas nije strah i da ljubav uvijek pobjeđuje mržnju. Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo i nadležnih institucija da u potpunosti obezbijede protestnu šetnju bh. povorke ponosa,“ rekli su organizatori povorke ponosa.

Druga bh. povorka ponosa biće održana 14. avgusta u 12 sati pod sloganom #otporsamargine.