Organizovani besplatni ginekološki pregledi za Romkinje iz Modriče i Vukosavlja

782

Protekog vikenda udruženje “Romska djevojka- Romani ćej” iz Prnjavora organizovala je besplatne ginekološke preglede za 28 Romkinja koje žive na području opštine Modriča i Vukosavlje.

Projekat pod nazivom Edukacija i rano otkrivanje tumora dojke, tumora grlića materice kod Romkinja, te edukacija mladih na temu prevencija upotrebe psihoaktivnih supstanci iz Modriče i Vukosavlja počeo je 1. oktobra a završava 31.decembra ove godine.

Dvadeset i osam žena je educirano o načinu zaštite i unapređenja reproduktivnog zdravlja, te su bile uključene u preventivne preglede za rano otkrivanje tumora grlića materice i tumora dojke.

“Išla sam i prije tri godine na ovakav pregled, kada je udruženje ‘Romani ćej’ organizovalo besplatno. Nisam imala uslova i novca da idem. Muž mi je bolestan, ide na dijalizu bubrega, a ovo mi dobro dođe pogotovo jer su pregledi u Vukosavlju pa ne moram putovati i plaćati”, rekla je Rabija Alimanović.

Cilj ovog projekta je zaštita reproduktivnog zdravlja žena generativnog doba sa pomenutih opština, te povećanje svjesti o Covid imunizaciji kod romske populacije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak dojke je najčešći zloćudni tumor žena širom svijeta, kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju. Trenutno, ne postoji dovoljno saznanja o uzrocima nastanka raka dojke, zbog čega je rano otkrivanje bolesti izuzetno bitno za spašavanje života oboljele osobe.

Takođe, procjena je da u Bosni i Hercegovini svaki dan jednoj ženi bude dijagnosticiran rak grlića materice, a da svaki treći dan jedna žena izgubi svoju bitku sa ovom zloćudnom bolesti.

“Ovo je značajno za žene jer je jako bitno da radimo preventivno na ginekološkim pregledima zbog ranog otkrivanja tumora dojke i grlića materice. Posebno nam je važno što su Romkinje uključene u ovaj projekat, jer često nemaju priliku da sebi plate pregled koji im može spasiti život. Naše udruženje svake godine organizuje ove preglede, a do sada smo ih radili na opštinama Prnjavor, Stanari, Doboj, Vukosavlje i Modriča”, rekla je Snježana Mirković, predsjednica Udruženja.

Pored ginekoloških pregleda,10 mladih iz Modriče je imalo priliku da učestvuje  na četiri radionice na kojima se razgovaralo o štetnosti opojnih supstanci i prevenciji nasilja. Učesnici su pokazali interesovanje te su tražili da se ovakve radionice i dalje organizuju ali da teme mogu biti romska kultura, tradicija i istorija.

Ovaj projekat finansira Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.