Osiguravanje jednakog tretmana licima s invaliditetom je pitanje ljudskih prava

443

Institucija Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine izradila je Specijalni izvještaj o efikasnosti zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju za javnost Ombudsmena se navodi da je zaštita lica s invaliditetom jedan od najosjetljivijih i najspecifičnijih elemenata društveno-razvojne, ekonomske i socijalne politike uopšte. Osiguravanje jednakog tretmana licima s invaliditetom nije pitanje socijalne pomoći nego osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Tokom izrade ovog specijalnog izvještaja, Ombudsmani su sačinili pregled međunarodnih dokumenata ljudskih prava koji garantuju licima s invaliditetom pravo na rad, pregled pozitivnog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, praksu Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, a provedeno je i sveobuhvatno istraživanje postupanja i praksi nadležnih organa na nivou BiH, entiteta i kantona.

Ombudsmani su konsultovali i organizacije lica s invaliditetom, čiji su stavovi, takođe uvršteni u tekst specijalnog izvještaja.

Ombudsmani su nadležnim organima uputili preporuke, čije provođenje treba rezultovati bezuslovnom primjenom međunarodnih standarda i uspostavljanjem efikasnog zakonodavnog i institucionalnog sistema za ostvarivanje i zaštitu prava na rad lica s invaliditetom.

Specijalni izvještaj je objavljen na web stranici ove institucije, saopćeno je iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH.