Osmog marta počinje Mjesec ženskog romskog aktivizma

U periodu od 8. marta, Međunarodnog dana žena do 8. aprila, Svjetskog dana Roma/kinja, članice Mreže organiziraju niz aktivnosti koje obuhvataju održavanje uličnih akcija, sastanaka sa predstavnicima institucija na svim nivoima te događaje u zajednicama

869
Performans "Moje je pravo, a ne privilegija" (Foto: Udar arhiva)

Udruženje žena Romkinja Bolja budućnost iz Tuzle organizuje kampanju povodom mjesec dana ženskog romskog aktivizma „Moje je pravo, a ne privilegija“, koja počinje u ponedjeljak, 8. marta, u periodu od 11 do 12 sati u Tuzli, ispred Gradske apoteke Korzo, saopćeno je iz Udruženja.

Ove godine navršava se 50 godina od održavanja prvog Svjetskog kongresa Roma/kinja, i 50 godina borbe koja ukazuje na probleme Roma i Romkinja, a cilj događaja je da se podstaknu vlasti da rade na unapređivanju njihovog položaja, odnosno povećanju njihove uključenosti u sve društvene tokove.

Ženske romske organizacije u Bosni i Hercegovini smatraju se dijelom svjetskog pokreta Roma/kinja te okupljene kroz prvu žensku romsku mrežu u Bosni i Hercegovini kontinuirano upozoravaju društvo na izuzetno težak status Romkinja koje se nalaze u diskriminirajućem položaju kada je u pitanju zapošljavanje, nedovoljno učestvuju u političkom odlučivanju i upravljanju u institucijama vlasti, a podaci relevantnih institucija pokazuju da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja i diskriminacije.

Ukazujemo da nismo ravnopravne, naše potrebe i položaj nije vidljiv u javnim politikama, ne osjećamo se sigurno, nismo uključene i živimo život koji nam ne osigurava dostojanstvo. Ženska romska mreža ‘Uspjeh’ je iz navedenih razloga pokrenula kampanju Mjesec dana ženskog romskog aktivizma koju realiziramo već jedanaestu godinu zaredom – kazali su.

Kampanja je nastala s ciljem da se kroz niz aktivnosti koje će se implementirati u ovih mjesec dana ukaže na položaj žena s posebnim akcentom na Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život naše zemlje, te omogućavanje uživanje svih ljudskih prava i dostojanstven život.

U periodu od 8. marta, Međunarodnog dana žena do 8. aprila, Svjetskog dana Roma/kinja, članice Mreže organiziraju niz aktivnosti koje obuhvataju održavanje uličnih akcija, sastanaka sa predstavnicima institucija na svim nivoima te događaje u zajednicama.

Kampanja se implementira u okviru regionalnog projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu III“ koji podržava Austrijska razvojna saradnja kroz CARE International Balkans, podršku OAK fondacije i OSCE misije u Bosni i Hercegovini.

Početak kampanje obilježiće se sutra uličnim akcijama na gradskim trgovima u periodu od 11 do 12 sati u Tuzli, Bijeljini, Visokom, Kakanju, Prnjavoru i Modriči.

(Portal Udar)