Osnovci u Kaknju nastavljaju projekat „Budimo humanISTI – razlike su u našim glavama“

1582

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ nastavilo je sa realizacijom projekta „Budimo humanISTI – razlike su u našim glavama“ u osnovnoj školi „Hamdija Kreševljaković“ u Kaknju.

Projekat je počeo sa aktivnostima prošle godine, kada su održane dvije radionice sa učenicima 6., 7., 8., i 9. razreda osnovnih škola različitih nacionalnosti u ovoj školi, te sa jednom radionicom u Visokom.

Cilj radionica kao i cijelokupnog projekta je raditi sa nekoliko učenika romske nacionalnosti i nekoliko učenika ostalih nacionalnosti, što je i ovaj put bio slučaj.

„Donatori su prepoznali vrijednost projekta u smislu da djeca, posebno u osnovnim školama nemaju dovoljno sadržaja van nastavnih aktivnosti i zbog toga smo i mi insistirali da se radionice nastave u ovom polugodištu. Mislimo da je veliki značaj da se djeca pogotovo u manjim gradovima kao što je Kakanj, gdje nema puno sadržaja i aktivnosti za djecu kao što imaju djeca u Sarajevu, druže i vikendima, da rade na temama koje se inače zaobilaze tokom nastavnog procesa“, rekla je Melina Dželović, koordinatorica projekta.

Ovaj put djeca su imala priliku da se edukuju na temu „Diskriminacija i predrasude“. Voditeljice radionice su se najviše bazirale i stavile akcenat na to kako da djeca prepoznaju diskriminaciju i kako da se nose sa tim, odnosno kako da reaguju u takvim slučajevima.

„Smatramo da je ova tema aktuelna, da djeca trebaju da se upoznaju sa ovim temama još u osnovnom obrazovanju jer su jako bitne za naše društvo u BiH. Mi smo jedno društvo puno nejednakosti po mnogo čemu“, istakla je Aida Hasović, voditeljica radionice.

Zaključak ove radionice je bio da se drugi i drugačiji moraju poštovati i da je bogastvo u različitostima.

Nakon ove edukativne radionice djeca su se opustila i na kreativan način izrazila ono što su naučili taj dan.

„Ovakve radionice su vrlo korisne zato što na efikasan način provodimo vrijeme sa djecom. Imaju priliku da pokažu svoju kreativnost i aktivnost učeći o razlikama u društvu“, istakla je Adisa Dvoženić, voditeljica kreativne radionice.

Djeca su izrazila svoje zadovoljstvo i poželjela doći i na narednu radionicu, jer kako kažu ovo nije obični način učenja, zabavno je a nauče neke nove stvari koje nisu imali priliku ranije da nauče.

„Kolege koje su išle prošle godine na radionicu su mi rekli da se prijavim i da je zabavno. Sviđa mi se što se družimo na ovakav način. Voljela bih da se ove radionice nastave. Danas sam naučila nešto novo, diskriminacija je prisutna u našem društvu, a od danas, zahvaljujući radionici znat ćemo je i prepoznati i kako djelovati u slučaju diskriminacije“, rekla je Almina Zahirović, učesnica radionice.

U narednom periodu, održat će se još niz radionica na različite teme, kao što su nasilje, agresivno ponašanje, psihoaktivne supstance i mnoge druge kojima će se obezbijediti razvijanje svijesti o potrebi inkluzije djece svih nacionalnosti.

(portal-udar.net)