Osobama s invaliditetom potrebna veća podrška

Konferenciju 'Inkluzija djece s poteškoćama u razvoju u BiH: ključni izazovi, iskiustva i prioriteti' organizirao je Informativni centar Lotos iz Tuzle u suradnji s Evropskim forumom osoba s invaliditetom i Unijom organizacija osoba s invaliditetom BiH i UNICEF-om

1259
Predstavnik UNICEF-a u BiH Alwin Nijholt (Foto: Udar/Arhiva)

Predstavnik UNICEF-a u BiH Alwin Nijholt poručio je danas da je, od vremena kad je BiH ratificirala UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, postignut napredak, ali da je potrebno još dosta toga uraditi da položaj osoba s invaliditetom bude poboljšan.

Oni su često diskriminirani u socijalnom smislu, ali i u svakodnevnom životu. Roditelji djece s invaliditetom također se suočavaju s preprekama, u smislu usluga, obrazovanja, zdravstva – naglasio je novinarima u pauzi konferencije o inkluziji djece s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Poručio je da su djeca s invaliditetom, baš kao i sva druga djeca. Žele da idu u školu sa vršnjacima, da se igraju i sudjeluju u svim aktivnostima, da imaju ista prava i mogućnosti.

Senaida Sarajlić iz Gračanice ima 23 godine, a uskoro će završiti srednju školu. Nije to mogla učiniti ranije jer u školi nisu imali razumijevanja za njene potrebe kao osobe u invalidskim kolicima.

Osnovnu školu završila je redovno, ali ni to nije bilo bez problema. Uz arhitektonske barijere, često je bila diskriminirana i od drugara iz razreda. Pomagali su joj, kaže, rijetko ili nevoljko. Nakon što se informirala o svojim pravima, nada se da će uskoro postati studentica psihologije.

Foto: Fena

Osobama s invaliditetom potrebna je podrška kakvu ja nisam imala. U Informativnom centru Lotos iz Tuzle saznala sam za prava za koja ranije nisam znala. Nedostatak informacija možda je otežao moj put. Sad više vjerujem u sebe. Za osobe s invaliditetom samostalan život je otežan, ali nije nemoguć – poručila Sarajlić.

Izvršni direktor u Informativnom centru Lotos iz Tuzle Suvad Zahirović, slijepi čovjek i dugogodišnji aktivista i borac za prava osoba s invaliditetom kaže da, kao organizacija, nemaju dovoljno kapaciteta da podrže sve osobe s invaliditetom kojima bi mnogo značila i minimalna podrška i ukazivanje na njihove mogućnosti.

Mladi ljudi i njihove obitelji, okupljeni oko Lotosovog programa, ustvari su najbolji pokazatelj kako malo podrške je potrebno osobama s invaliditetom da bi spoznali koje su im mogućnosti i kako da nastave borbu za svoja prava i nađu mjesto u društvu – naglasio je.

Istaknuo je potrebu podizanja ili promjene svijesti javnosti o pravima, mogućnostima i vrijednostima osoba s invaliditetom.

Geritt Stassyns iz Evropskog foruma osoba s invaliditetom sudjelovao je na Konferenciji u okviru trogodišnjeg programa za jačanje položaja osoba s invaliditetom na zapadnom Balkanu i u Turskoj kroz projekt čija implementacija će biti završena do kraja ove godine.

I on primjećuje napredak u položaju osoba s invaliditetom, ali cilj im je dodatno jačati udruženja i organizacije koja okupljaju te osobe i pomoći nosiocima vlasti da urade više na unapređenju statusa tih osoba.

Preostaje još mnogo posla posebno u oblastima zdravstva, obrazovanju. Posebno se moramo osvrnuti na hiljade djece koja još borave u institucijama, u svim državama obuhvaćenim tim projektom. Generalno, smatra se da je potrebno ukinuti institucionalizaciju, ta djeca treba da budu dio redovnog procesa obrazovanja i života u zajednici – naglasio je.

Foto: Fena

Konferenciju ‘Inkluzija djece s poteškoćama u razvoju u BiH: ključni izazovi, iskiustva i prioriteti’ organizirao je Informativni centar Lotos iz Tuzle u suradnji s Evropskim forumom osoba s invaliditetom i Unijom organizacija osoba s invaliditetom BiH i UNICEF-om, u okviru projekta nazvanog “Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece s poteškoćama u razvoju u državama Zapadnog Balkana i Turskoj”, koji finansira EU.

Namjera im je i dalje insistirati na punoj implementaciji Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom na svim nivoima, osigurati kvalitetno obrazovanje za djecu i mlade s invaliditetom, ali i pravo na cjeloživotno učenje za ostale osobe s invaliditetom.

(FENA)