Osobe sa invaliditetom treba da žive od svog rada, a ne od donacija

Aida smatra da bi se najviše pomoglo osobama sa invaliditetom tako što bi oni živjeli od svog rada, a ne od nekih jednokratnih pomoći i donacija

1349
Foto: Udar

Društvo za radno i profesionalno osposobljavanje, rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Kaknju, pokrenulo je radionicu, simboličnog naziva “Zagrljaj”. Proizvodi koji nastaju u ovoj radionici, djelo su trojice vrijednih Kakanjaca. Oni su osobe sa invaliditetom i žele da žive od svog vrijednog rada.

Za početak, pokrenuta je proizvodnja osvježivače zraka za vozila i domaćinstvo u obliku srca i na bazi eteričnih ulja, te lijepih reljefa koji mogu krasiti kancelarije, domove i sve druge unutrašnje prostore.

Kroz razgovor sa Aidom Hećo Skorupan, predsjednicom Udruženja „Zagrlja“- udruženje za pomoć djeci i osobama sa invaliditetom-saznali smo kako su došli na ideju da pokrenu svoj posao.

Aida smatra da bi se najviše  pomoglo osobama sa invaliditetom tako što bi oni živjeli od svog rada, a ne od nekih jednokratnih pomoći i donacija.

Dugo smo razmišljali o ovome, ali nismo imali finansija. Bilo je nemogće sve ovo pokrenuti, jer potrebno je mnogo novca kojeg mi nismo imali.

“Zahvaljujući Fondu za profesionalnu rehabilotaciju i zaposaljavaje osoba sa invaliditeto, pokrenuta je ova priča. Ovaj Fond podržava zapošljavanje osoba sa invaliditetom kroz različite projekte. Iznijela sam svoju ideju koju su prihvatili i podržali nas”, rekla je Aida.

Cijena osvježivača zraka je svega 2 KM. Proizvodi se mogu kupiti u radnji koja se nalazi u blizini BIRO-a Kakanj, a uskoro će biti omogućena i prodaja na štandovima koji će biti postavljeni u kakanjskim tržnim centrima.

Također, dodala je da život od sopstvenog rada bi trebalo biti osnovo, elementarno pravo svakog čovjeka.

„Posao koji smo pokrenuli je od izuzetne važnosti za sve, posebno za djecu sa invaliditetom koja žavršavaju školu, ali i za one koji su, najblaže rečeno, nekonkurentni na tržištu rada. Običnim i zdravim ljudima je teško doći do posla, pa je suvišno govoriti da će neko  osobu sa invaliditetom prihvati objeručke da radi kod njega, tako da je ovo itekako pozitivna priča“, rekla je Aida na kraju razgovora.

Građani Kaknja smatraju da bi svako trebao kupiti bar jedan osvježivač.
„Naše malo, nekome je puno, zato hajmo svi sudjelovati i pomoći našim sugrađanima“, rekao je jedan građanin Kaknja.

Pozivamo građane Kaknja, pozivamo svakog dobrog čovjeka, da kupovinom proizvoda iz kakanjske radionice “Zagrljaj” podrže vrijedan rad, te da tako omoguće da u budućem periodu na ovim poslovima budu angažirano još osoba sa invaliditetom.

Kupite ove proizvode u radnji “Zagrljaj” još danas, ili uskoro u kakanjskim tržnim centrima, kupite jedan, dva, tri, ili više osvježivača zraka.

Projekat je podržala i Općina Kakanj.

(portal-udar.net)