Otvara se prva ‘baby javna kuhinja’ u BiH za socijalno ugrožene bebe

Kuhinja je namijenjena za bebe porodica koje su na evidenciji nadležnog Centra za socijalnu skrb i čija primanja nisu dovoljna da bebama osiguraju nutritivno kvalitetan obrok i pelene

902
Foto: FENA

Prva “Baby javna kuhinja” u Bosni i Hercegovini, novi projekt Udruženja “Obraduj nekoga”, koji svakodnevno podijele 30 obroka za socijalno ugrožene bebe, bit će otvorena na području Bratunca. Projekt je pokrenut početkom oktobra, a zvanično otvorenje i početak podjele hrane očekuje se krajem mjeseca.

Predsjednica Udruženja za pomoć i edukaciju “Obraduj nekoga” Aida Sadiković Mehonić kazala je za Fenu da, iako naziv “baby javna kuhinja” asocira na krajnje siromaštvo i najbolniju tačku jednog društva, iz dosadašnjeg iskustva, može reći da je potreba za takvom kuhinjom velika, i to ne samo za socijalno ugrožene roditelje.

Projekt je pokrenut u oktobru, a zvanično otvorenje i početak podjele hrane počet će krajem mjeseca.

Bebe će svaki dan dobijati obrok: litar mlijeka ili adaptiranu formulu za bebe mlađe od godinu dana koje iz opravdanih razloga ne doje, povrtnu ili voćnu kašicu, ostalu baby hranu kao što je palenta, griz, kakao, čokoladni dodatak za mlijeko, baby bio sok – ovisno od toga šta je taj dan na jelovniku te domaće voće i povrće otkupljeno od lokalnih poljoprivrednika.

Dodala je da Javna kuhinja za bebe trenutno broji 30 beba korisnica s tendencijom rasta broja. Također, svaki mjesec, dobijat će paket pelena te paket kozmetike za bebe, vlažne maramice, baby šampon, puder, kremu…

Sadiković Mehonić je kazala da se u Javnoj kuhinji nalazi i besplatan baby shop u kojem roditelji mogu uzeti odjeću za bebu. Također, tu su i ostali artikli namijenjeni bebama, od opreme za novorođene bebe koju dobivaju trudnice, do hodalica, hranilica, autosjedalica i ostalog što je potrebno bebama.

– Baby javna kuhinja nije tradicionalna kuhinja u kojoj se spremaju jela, već se daju gotove baby kašice i već fabrički napravljeni obroci – kazala je.

Ističe da je prvu Baby javnu kuhinju i Besplatan baby shop osnovalo Udruženje za pomoć i edukaciju Obraduj nekoga iz Sarajeva, nakon pet godina terenskog rada sa socijalno ugroženim bebama u okviru projekta “Idemo na babine – svaki dan”.

Sadiković Mehonić je naglasila da u okviru tog projekta nose bebama pomoć širom zemlje, ali da se lista beba na čekanju iz dana u dan dopunjava te da troškovi putovanja, gorivo, iz dana u dan postaje skuplje.

– Zato smo odlučili otvoriti Prvu baby kuhinju gdje će roditelji ili staratelji beba u gradu moći dolaziti po obroke, a mi ćemo imati više novca da pomažemo bebe iz ruralnih područija, bez da ijedna ostane uskraćena za pomoći – kazala je.

Pojašnjava da je prva Baby javna kuhinja otvorena u Bratuncu, za područje Bratunca, Srebrenice i okolnih sela, pa i Konjević-Polja i Nove Kasabe.

Dodala je da je kuhinja namijenjena za bebe porodica koje su na evidenciji nadležnog Centra za socijalnu skrb i čija primanja nisu dovoljna da bebama osiguraju nutritivno kvalitetan obrok i pelene.

Sadiković Mehonić je izrazila nadu da će otvoriti kuhinje i u ostalim bh. gradovima u kojima trenutno ne djeluju zbog udaljenosti te da imaju dosta zahtjeva za pomoć i iz Brčkog, Tuzle, Bihaća…

– Svima nam je poznata stopa nataliteta u našoj zemlji i svi imamo po jedan primjer iz naših porodica, kolektiva, prijatelja, gdje mladi bračni parovi odlažu ideju o potomstvu, jer nisu sigurni hoće li zadržati posao, hoće li cijene osnovnih životnih namirnica i dalje vrtoglavo rasti, da li je ulje poskupilo i koliko će biti pelene – istakla je te dodala da je situacija s pandemijom produbila problem ili možda otvorila oči stanovništvu o tome u kakvoj zemlji žive.

Naglasila je da cijena pakovanja adaptirane formule u prosjeku iznosi 30 KM, a bebama od pet do deset mjeseca ta kutija može da traje četiri dana te da i roditelj koji nije socijalno ugrožen teže podnosi sve te troškova i posežu za kravljim mlijekom prije vremena ili uvođenjem krute ishrane prije nego što je predviđena tablicom uvođenja hrane.

– Onda tek možemo da dobijemo sliku kakva je ishrana socijalno ugroženih beba, čiji očevi dnevno zarade 15 KM ili samohrane bolesne majke koja živi od dječjeg doplatka. Zbog svega toga, mnoge bebe boluju od atopijskih dermatitisa kao posljedica nepravilne ishrane. Imali smo slučajeve kompletne zamjene krvi jedne bebe zbog korištenja kravljeg mlijeka od petog dana života, jer majka zbog terapije ne smije dojiti, zatim slučajeve teških zatvora i opstrukcija crijeva te ostalo – kazala je.

Dodala je da su to samo neki od primjera koji su bili okidač za donošenje odluke o otvorenju kuhinje, jer će podijeljeni obroci biti u skladu s preporučenom pedijatrijskom tablicom dohrane kako bi bebe imale zdrav, raznovrstan i kvalitetan obrok, potreban svakoj bebi, ne samo socijalno ugroženoj.

– Nadamo se da će nekada država ili nadležni kantoni i entiteti po uzoru na taj projekt uvesti dugoročnu subvenciju na adaptiranu formulu ili ostale izrazito skuplje stvari za bebe koje građani s prosječnom platom teško da mogu priuštiti u onoj mjeri koja je bebama potrebna – kazala je.

Govoreći o finansiranju, kazala je da su se tokom planiranja projekta prijavili i na Javni poziv Vlade Kantona Sarajevo.

– Na naše veliko oduševljenje, projekt je u potpunosti prihvaćen i Vlada KS nam je dodijelila 26.760 KM, što će biti dovoljno za četiri mjeseca rada kuhinje – kazala je.

Pozvala je i društveno odgovorne kompanije, u prvom redu mljekare te kompanije koje se bave prodajom baby programa, da budu sedmični ili mjesečni sponzori, tako što će za jedan mjesec, ili za jednu sedmicu donirati nešto od baby programa.

– Organizirali smo različite načine kako da nam pomogne ko god želi, bebe će im biti iznimno zahvalne – zaključila je Sadiković Mehonić u razgovoru za Fenu.

Pozivom na 090 292 045 građani mogu donirati 3 KM.

U Amko komerc marketima u Sarajevu: Jezero, Otes, Mojmilo, te u Konjicu, Jablanici i dva u Mostaru ( Potoci bb i Braće Fejića ) postavljene su donatorske kutije za kašice, mlijeko i baby.

Donacije u vidu pelena, kozmetike hrane za bebe mogu dostavljati od ponedjeljka do petka od 13 do 18.30 sati u Udruženje u Sarajevu na adresi Himze Polovine br 12, kao i donacije u kuhinju u Bratuncu, na adresi Svetog Save bb.

Novčane donacije mogu se uplatiti na jedan od načina:

Uplate iz BIH:

  • 154-180-20092471-62
  • Primalac: Udruzenje Obraduj nekoga
  • Intesa San Paolo Banka
  • Svrha doznake: baby kuhinja
  • 572 -456-00000789-78

MF Banka

  • Primalac: Udruženje Obraduj nekoga
  • Svrha doznake: baby kuhinja

Uplate iz inostranstva:

  • IBAN: BA391541802009247162
  • S.W.I.F.T: UPBKBA22

Paypal: aidas-m@live.com