Otvoren Evropski romski institut za umjetnost i kulturu

Institu će biti predvođen romskim naučnicima, umjetnicima i aktivistima koji će pokušati izmjeniti sliku o Romima koja vijekovima vlada u Europi

1707

Europski romski institut za umjetnost i kulturu (ERIAC-European Roma Institute for Arts and Culture), prvi ove vrste za oko 12 miliona Roma u Europi, otvoren je u junu u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, a do jeseni će dobiti svoj stalni prostor u Berlinu.

Institut je otvoren izložbom umjetnosti  romskih umjetnika iz osam zemalja što ujedno odražava fokus novog instituta na stvaranju prostora za nedovoljno zastupljene romske umetnike, izvođače i mislioce u toku europske umjetnosti i kulture.

Svoje radove na izložbi je predstavio i mladi umetnik Sead Kazanxhiu iz Albanije, a u tadašnjoj izjavi za Al Jazeera, istakao je da Romi nikada nisu imali prostor gdje bi gajili i razvijali romsku kulturu.

-Jedina institucija koju smo imali bile su naše porodice, mi nismo mogli da čitamo o sebi u knjigama, u literaturi  smo nalilazili samo na stereotipe. Na kraju smo dobili instituciju koja će stimulirati romsku kulturu, umjetnost i jezik, rekao je Kazanxhiu.

Institu će biti predvođen romskim naučnicima, umjetnicima i aktivistima koji će pokušati izmjeniti sliku o Romima koja vijekovima vlada u Europi.

Prema riječima izvršne direktorice Instituta gospođe Timeae Junghaus, zadnje četiri decenije su nas naučile da zavisiti od dobrobiti većinskih muzeja za predstavljanje Roma, nije bilo pouzdano niti efikasno.

Junghaus je također istakla da Institut predstavlja rijetku šansu da se očuva romska kultura i da konačno postane prepoznatljiva kao manjinska kultura u današnjoj Europi iako raste moć ektremno desničarskih grupa vođenih ideologijom anticiganizma.

(portal-udar.net)