Otvoren prvi Centar za anticiganizam u Evropi

1929

Od kraja jula ove godine, na Univerzitetu u Heidelbergu, postoji Centar za anticiganizam (Antiziganismus-Zentrum) i jedinstven je Nemačkoj i ostatku Evrope. Centar istražuje uzroke, forme i posledice anticiganizma u evropskoj historiji.

Centralno pitanje pritom glasi zašto su Sinti i Roma građani izopšteni, izloženi diskriminaciji i progonu?
Znanstvena suradnica Daniela Gress objasnila je da će se ona i drugi suradnici, ubuduće baviti konkretnim socijalnim i historisjkim kontekstom, predrasudama I progonom Sinta i Roma od srednjeg vijeka, do danas.

“To ću učiniti na temelju potpuno različitih izvora – na temelju službenih dokumenata, političkih rasprava ili, posebno, na temelju medijskih izvješća. Onda pogledam te izvore u svjetlu raznih pitanja – što je anticiganizam, tko ima koristi od toga, tko i kako pati”, objasnila je ona.

Daniela Gress kaže da su reakcije na otvaranje Centra za anticiganizam bile pozitivne sa svih strana i dodaje da su se Rektorat sveučilišta kao i znanstveni rukovoditelj Centra profesor Edgar Wolfrum, godinama zalagali za otvaranje ovakvog centra. Daniela Gress ističe da je ovo središte jedinstveno u Njemačkoj i Europi.

“Istraživanje o ovoj temi ima državnu potporu ili podršku Ministarstva znanosti Bade-Württemberga. Prethodno su vlada ove savezne pokrajine i zemaljski savez Sinta i Roma Baden- Württemberga 2013 sklopili državni ugovor kojim su se sporazumjeli o zajedničkom političkom cilju. To nije bio slučaj prije”, rekla je Gress.

Ona navodi da još uvijek nema previše saznanja o tome kako se manifestiraju razni oblici povijesnog, ali i stvarnog anticiganizma i kako funkcioniraju.

“Ja se nadam da ćemo dati impuls koji će se osjetiti u znanosti, javnosti iu civilnom društvu, da ćemo potaknuti otpočinjanje drugih projekata u ovoj oblasti i da ćemo utjecati na neku vrstu prosvjetiteljskog rada u ovom području i izvan znanstvenog okvira”,  zaključila je Gress.

(portal-udar.net)