Otvorena biblioteka igračaka u Visokom u okrivu projekta obrazovanja Roma

Cilj ove biblioteke jeste da djeca koja nisu u vrtićkim grupama, koja su na listi čekanja, budu uključena u predškolsko obrazovanje i kroz edukativne radionice uče, odrastaju i igraju se

649
Foto: Grad Visoko

U prostorijama JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko u četvrtak je svečano otvorena prva biblioteka igračaka u Visokom, a druga je biblioteka ovog tipa koja je otvorena u Bosni i Hercegovini.

Biblioteku igračaka je, u ime gradonačelnice Amre Babić, otvorila Amra Omerbegović, šef Odsjeka za društvene djelatnosti.

Biblioteka igračaka realizuje se u okviru projekta „Povećanje mogućnosti obrazovanja za romske učenike i mlade Rome i Romkinje na području Zapadnog Balkana i Turske u BiH“, finansiran od strane Evropske unije i Romskog Edukativnog Fonda.

U implementaciji ovog projekta učestvuje Udruženje Centar za podršku Roma „Romalen“ Kakanj.  Ispred Udruženja su uručene zahvalnice gradonačelnici Amri Babić, ali i direktorici JU za predškolski odgoj i obrazovanje, Halimi Abdukić.

Cilj ove biblioteke jeste da djeca koja nisu u vrtićkim grupama, koja su na listi čekanja, budu uključena u predškolsko obrazovanje i kroz edukativne radionice uče, odrastaju i igraju se.

U okviru ovih biblioteka nalaze se i male čitaonice u kojima će ljudi različitih zanimanja (policajci, vatrogasci, doktori, vodoinstalateri i drugi) imati priliku djeci čitati priče i na zabavan način dočarati svako od zanimanja.

Igračke u biblioteci mogu koristiti sva djeca bez obzira da li su romske nacionalnosti, uzrasta do 6 godina. Sve igračke su prilagođene uzrastu djece, obrazovnog su karaktera i vrlo bezbijedne za korištenje.

Radionice i aktivnosti biblioteke bit će realizovane u dogovorenom terminu, te će sve aktivnosti neophodne za radionice i biblioteku voditi edukatori i saradnici JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko.

(portal-udar.net)