OTVORENO PISMO DERVE SEJDIĆA JOHANNU SATTLERU: Uvrstite u Vaš raspored i susret sa “Ostalima”

888
Foto: europa.ba

Vaša ekselencijo, poštovani gospodine Sattler,  16. marta 2021. godine navršila sa godina dana od našeg neodržanog dogovornog susreta, a koji je odgođen zbog Pandemije COVID 19.

Primjećujem da je Vaš radni raspored (iako Pandemija nije prestala) ispunjen različitim sastancima sa liderima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje vrlo cijenim, kroz Vaš napor da pomognete u ispunjavanju obaveza BiH na njenom putu ka članstvu u Evropsku Uniju.

U Vašim naporima da pomognete BiH, primjćujem da Vi kao i vaši prethodnici iz dobrih namejra činite propust.

Naime, javljam Vam se samo iz jednog razloga da u Vašem radnom rasporedu uvrstite i susrete sa građanima Bosne i Hercegovine koji se ne deklarišu kao pripadnici konstitutivnih naroda, dakle ustavna kategorija „Ostali“, građani  Bosne i Hercegovine. Navodim napore gospodnina Stefana Filea, koji je u razgovore oko provedbe Presude u predmetu Sejdić i Finci isključivo razgovarao sa delgacijama konstitutivnih naroda. Da propust bude još teži, ti razgovori su izmještani iz Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Cijeneći preporuke Nj.E. ambasadora SAD-a u BiH, gospodina Erica Nelsona da izabrani političari nisu jedini odgovrni u kreiranju svjetlije budućnosti BiH, da tu odgovornost imaju i građani i državni službenici u čemu se u potpunosti slažem. Dakle, u kreiranje svjetlije budućnosti BiH i njenog napretka na putu ka Evropskoj Uniji, građani neće učestvovati, ako ih Vi i vaši partneri ne uključite u dijalog, jer to izabrani političari neće uraditi, a plašim se ni institucije i njihovi službenici.

Smatram da je lošim uključivanjem građana od strane domaćih političara i institucija, ali i međunarodnih subjekata, dobrim dijelom uticalo da je veliki broj istih tih građana napustio Bosnu i Hercegovinu, a naročito mlada BH populacija, jer ih se ne pita.

Tačno je da građani prilikom izbora, bilo općih ili lokalnih, mogu i treba da mijenjaju postojeće stanje, ali treba uzeti u obzir da na izbore izlazi tek nešto više od 45 % glasača koji su „upali“ u glasačke mašinerije i svoj glas iz socijalne bijede nude za 20-30 konvertiblinih maraka, što obilato koriste političke elite. I Mostar ne bi bio današnji Mostar, da nije bilo građanske inicijative.

Do parlamentarnih izbora ostalo je dovoljno vremena da se  provedu Presude evropskog Suda za ljudska prava uz potrebne, NE kozmetičke izmjene Ustava i Izbornog Zakona Bosne i Hercegovine. Ja kao obespravljeni građanin Bosne i Hercegovine, smatram da sam učinio prvi korak, ali sam  spreman i na dalje korake uz Vašu i pomoć vaših partnera.


Dervo Sejdić

Autor otvorenog pisam je Dervo Sejdić, jedan od apelanata pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Stavovi izneseni u ovom pismu su stavovi autora, koji ne moraju nužno biti i stavovi redakcije portala Udar.