Otvoreno pismo povodom problema obrazovanja romske djece iz kampa Banlozi

1163

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) koje okuplja gotovo 2.500 pripadnika romske populacije sa područja grada Zenice, uputilo je otvoreno pismo povodom novonastalog problema u romskom kampu Banlozi zbog nemogućnosti da romska djeca pohađaju nastavne aktivnosti putem interneta i televizije.

Otvoreno pismo UNM Zenica prenosimo u cijelosti:

Svjedoci smo da se ovih dana, usljed pandemije virusa COVID-19, širom BiH za učenike osnovnih i srednjih škola odvija on-line nastava i nastava putem javnih RTV servisa. Ovakoj mjeri obustave redovne nastave pristupila je i Vlada Zeničko-Dobojskog kantona, odnosno Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-Dobojskog kantona.  Pritome, prilikom uvođenja ove mjere, niko od nadležnih nije uzeo u obzir da će romska djeca iz kampa u Banlozima koji se nalazi nadomak Zenice biti indirektno diskriminisana u odnosu na ostalu djecu sa područja grada Zenice, budući da lokalitet ovoga kampa nije pokriven internet konekcijom, niti je prostor kampa trenutno elektrificiran, što znači da romska djeca ne mogu nastavu pratiti ni na jedan od ova dva načina.

Javno pitamo nadležne pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-Dobojskog kantona da li su se zapitali šta će biti sa ovom djecom, odnosno kako će oni nadoknaditi propušteno gradivo. Da  li imaju već sada plan kako propušteno praćenje nastave nadoknaditi romskoj djeci ili kako što prije riješiti ovaj problem, budući da se u javnosti sve više govori o poptunom prekidu nastave do kraja školske godine.

Također, javno pitamo predstavnike Vlade Zeničko-Dobojskog kantona na čelu sa Premijerom, šta su uradili do sada povodom popravljanja uslova života u romskom kampu Banlozi. Odgovor je: jedno veliko NIŠTA!

Od početka aktuelnog mandata, niti Premijer niti bilo ko od drugih članova Vlade, izuzev mladog i uspješnog ministra Arnela Isaka, nisu posjetili ovo naselje, niti su pokušali riješiti ijedan problem, a koji su prilično ozibljni – nepostojanje pristupa pitkoj vodi, nepostojanje pristupa električnoj energiji,nezaposlenost (niko od članova romske zajednice iz Banloza ne radi), te sada pristupa internetu kao nužnom sredstvu za obrazovanje romske djece.

Nadamo se da će ovo pismo potaknuti Premijera i ostale članove Vlade, kao i predstavnike nadležnog resornog ministarstva, da hitno poduzmu mjere kojima bi se ublažila izloženost romske djece i ostalih članova romske zajednice iz Banloza stravičnim posljedicama koje za sobom povlači epidemija virusa COVID-19.

(portal-udar.net)