Otvorila se mogućnost da Salvini ostane bez vlasti

965

Talijanski anti-establišment Pokret pet zvjezdica (M5S) i opoziciona desničarska Demokratska stranka (PD) dogovorili su se u srijedu da formiraju novu koalicijsku vladu kako bi se izbjegli vanredni izbori na kojim bi, prema anketama najbolje prošla krajnje desna stranka Liga Matea Salvinija (Matteo).

Dvije stranke stupile su u koalicijske pregovore, uprkos političkim neprijateljstvima, nakon što se bivša vladajuća koalicija Italije – sastavljena od M5S-a i Lige – raspala nakon višemjesečnih sukoba.

Salvini se založio za nove izbore posljednjih mjeseci, rekavši da savez između njegove Lige i Pokreta pet zvjezdica više nema parlamentarnu većinu. Salvini je, naime, odlučio raskinuti koaliciju i srušiti vladu jer ankete ukazuju na veliki rast njegove popularnosti, što je htio iskoristiti kako bi novim glasanjem još više ojačao svoju poziciju.

No, dogovorom M5S-a i PD-a, ako bude proveden, do izbora neće doći.

Svjetski medji navode da ovim dogovorom Salvini, koji je i izazvao cijelu krizu, praktično ide u opoziciju.

Lideri M5S-a i PD-a kazali su italijanskom predsjedniku Serđu Matareli (Sergio Mattarella) da može ponuditi novi mandat premijeru Đuzepeu Konteu (Giuseppe Conte).

Posljednja istraživanja javnosti pokazala su da Salvinijeva stranka ima podršku 36 posto glasača, Demokratska stranka 21 posto a Pokret pet zvijezdica 18 posto.

Inače, kako je Udar više puta pisao, Salvini je svoje kampanje gradio na anti-imigrantskoj i anti-romskoj politici. Često je vrijeđao Rome zbog čega je mnogo puta kritiziran. Najavio je provođenje popisa Roma u Italiji iako je upozoren da je popis samo jedne nacionalne ili rasne skupine nelegalan i da podsjeća na doba fašizma i nacizma.

Stoga nema sumnje da bi njegovo izbacivanje iz vlasti za Rome cijele Evrope bilo veoma pozitivno.