Ozvaničen početak rada Akademije za mlade lidere u civilnom društvu

Akademija za mlade lidere u civilnom društvu je jednogodišnji program neformalnog obrazovanja baziran na iskustvenom učenju s ciljem obrazovanja i osnaživanja izuzetnih mladih koji imaju potencijal da postanu predvodnici društvenih promjena

1006

Panel diskusijom o potrebi aktivističkog djelovanja mladih na rješavanju društvenih problema danas je u Historijskom muzeju BiH obilježen početak programskih aktivnosti za treću generaciju Akademije za mlade lidere u civilnom društvu koju Fondacija Schuler Helfen Leben Sarajevo realizira uz podršku njemačke vlade.

Akademija za mlade lidere u civilnom društvu je jednogodišnji program neformalnog obrazovanja baziran na iskustvenom učenju s ciljem obrazovanja i osnaživanja izuzetnih mladih koji imaju potencijal da postanu predvodnici društvenih promjena.

Koordinator programa Akademije Adnan Pripoljac istakao je da osim ličnog razvoja i učenja, svaki polaznik kroz program obavezno radi na rješavanju problema u zajednici koju je sam odabrao.

Cilj programa je obrazovanje i osnaživanje mladih koji imaju potencijal da postanu pokretači društvenih promjena. Namijenjen je mladima čiji karakter, iskustvo i vrijednosti odražavaju njihovu strast za angažmanom, društvenom pravdom i aktivizmom – naglasio je Pripoljac.

Predsjednik Udruženja „Zašto ne“ Sarajevo Darko Brkan dodao je da polaznici akademije imaju dvomjesečnu praksu u nevladinoj organizaciji, javnoj instituciji ili preduzeću, po vlastitom izboru.

Jedan dio prakse realizira se u gradu u kojem polaznik živi ili studira, a drugi dio u gradu kojeg mu dodijeli Akademija – kazao je Brkan.

Direktorica Fondacije SHL Sarajevo Aida Bećirović naglasila je da je današnji događaj pokazao neophodnost posvećivanja pažnje javnosti djelovanju onih mladih koji se ne plaše rješavati probleme u svojim zajednicama i tako graditi iskustvo i liderske vještine.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann kazala je da se ovdje ne radi samo o mladima koji su aktivni u ovom programu.

Najvažnije je da ste motivirani, a ta  motiviranost se ‘nosi’ iz kuće, da su roditelji spremni razgovarati s mladima o raznim temama gdje je zaista potrebna podrška roditelja – izjavila je Hohmann dodavši da ovdje njemačka ambasada nije samo finansijska podrška, nego i moralna i motivirajuća.

Polaznici treće generacije Akademije dolaze iz 16 različitih gradova BiH i to Modriče, Kiseljaka, Mostara, Bihaća, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Čitluka, Jajca, Zavidovića, Gradačca, Doboj Istoka, Cazina, Travnika, Ljubuškog,  Srpca i Banovića i u narednih godinu dana će obavljati dvomjesečnu plaćenu praksu te u okviru Akademije rješavati probleme svojih lokalnih zajednica.

(FENA)