Palmer s članovima kolegija domova PSBiH o prioritetnim zadacima vlasti u BiH

Palmer je istaknuo da je ova godina, kao godina u kojoj se obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vrlo važna za Bosnu i Hercegovinu

849

Članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan Matthewom Palmerom, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Prilikom otvaranja susreta predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić istaknuo je da su Sjedinjene Američke Države važan partner Bosne i Hercegovine, pa se u tom svijetlu i posjeta Palmera u BiH cijeni kao prilika za otvorenu razmjenu stavova i ideja o aktuelnom trenutku i budućem napretku BiH, saopćeno je iz PSBiH.

Špirić je uime domaćina sastanka naglasio podršku narodu SAD u borbi protiv pandemije koronavirusa te posebnu zahvalnost za pomoć koju ova prijateljska zemlja pruža u borbi protiv koronavirusa u BiH.

Palmer je istaknuo da je ova godina, kao godina u kojoj se obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vrlo važna za Bosnu i Hercegovinu.

Dodao je da je ovo vrijeme i u kojem odgovorne vlasti naše zemlje trebaju nizom iskoraka na različitim poljima postati poruku svim građanima, a prije svega mladima koji odlaze iz BiH da je ovo prosperitetna sredina u kojoj vrijedi ostati i boriti se za ljepšu budućnost.

Izaslanik Palmer naročito je akcentirao zadatke koji se odnose na primjenu Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2020 – 2023. godine, zatim reformu javnih nabavki, reformu pravosudnog sistema počevši od zakona o Visokom sudskog i tužilačkom vijeću kao osnovu za povratak povjerenja građana BiH u pravosuđe, provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, izmjene Zakona o sukobu interesa, kao i otklanjanje zastoja u radu Međuresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Palmer je naglasio i da je potrebno obratiti pažnju na sigurnost telekomunikacionih mreža kako niti jedan neprovjeren dobavljač ne bi došao u priliku da kompromitira sigurnost cijelog sistema.

Članovi rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH, iznijeli su tokom razgovora vlastita i viđenja političkih aktera koje predstavljaju u PSBiH o pomenutim reformskim oblastima dodajući im i potrebu da se intenziviraju aktivnosti koje će rezultirati napretkom ekonomije i zaustavljanjem odliva mladih i kvalitetne radne snage u zemlje razvijenije demokratije te zaustavljanje vala migracija koji je sve veći problem za BiH.

Međutim, kao osnov za uspjeh tih i svih drugih reformskih procesa naglašena je potreba mnogo intenzivnijeg dijaloga i većeg međusobnog uvažavanja što bi, kako je danas rečeno, neminovno doprinijelo stabilizaciji prilika i napretku Bosne i Hercegovine.

U tom procesu akteri iz međunarodne zajednice apostrofirani su kao poželjni partneri, međutim, još jednom je potcrtano da je ključ svakog napretka Bosne i Hercegovine primarno u rukama domaćih političkih snaga, navodi se u saopćenju.

(FENA)