Panel diskusija o reproduktivnim pravima Romkinja 28. septembra

Ovaj događaj dio je Evropske sedmice Roma 2021. godine, čiji je cilj pružiti preporuke Evropskoj uniji i državnim kreatorima politika za učinkovito rješavanje problema antidžipsizma i strukturne diskriminacije s kojima se Romi suočavaju širom Evrope

448

„Reproduktivna prava romskih žena i djevojaka“, virtuelna panel diskusija u kojoj će sudjelovati vodeće romske aktivistice, održaće se u utorak, 28. septembra.

Ovaj događaj dio je Evropske sedmice Roma 2021. godine, čiji je cilj pružiti preporuke Evropskoj uniji i državnim kreatorima politika za učinkovito rješavanje problema antidžipsizma i strukturne diskriminacije s kojima se Romi suočavaju širom Evrope.

Centar za reproduktivna prava je partner sedmice Roma u Evropskoj uniji 2021. godine.

U cijeloj Evropi romske žene i djevojke suočavaju se s jednim od najočitijih kršenja ljudskih i reproduktivnih prava, te institucionalnom rasnom, etničkom i klasnom diskriminacijom, uključujući i u ustanovama za zaštitu reproduktivnog zdravlja.

„Reproduktivna prava romskih žena i djevojaka“ rasvijetlit će ove ozbiljne probleme.

Osim toga, panelisti će istražiti konkretne radnje koje EU i državni kreatori politike mogu poduzeti kako bi se učinkovito riješili, otklonili i spriječili da se ova kršenja ljudskih prava uopšte dogode.

Panel diskusiju organizuju Grupa za borbu protiv rasizma i poštivanje različitosti ARDI, organizacija za promociju prava Romkinja E-Romnja, i Centar za reproduktivna prava. Domaćini događaja biće tri člana Evropskog parlamenta, Pierrette Herzberger-Fofana, Evin Incir i Terry Reintke.