Panika usred pandemije: Ako ostanem u kući kako da prehranim svoju porodicu?

Porodica Beganović je samo jedan od mnogobrojnih romskih porodica u kojoj se ogleda trenutno stanje u većini romskih zajednica nastalo uvođenjem preventivnih mjera. Mnogi nemaju novaca da kupe osnovne higijenske potrepštine, a i na rubu su gladi

1254
Fadil Beganović (Foto: Udar)

U Brčko Distriktu je proglašeno vanredno stanje zbog epidemije korona virusa. Prema podacima Odjeljenja za Zdravstvo i ostale usluge na prostoru Brčko Distrikta registrovane su dvije zaražane osobe, dok su 982 osobe pod zdravstvenim nadzorom. Savjeti za smanjenje rizika od zaraze odnose se na intezivno održavanje osnovne higijene, često pranje ruku i dezinfekciju prostora u kojem boravimo.

Ekonomska nestabilnost romske zajednice dovodi do toga da oni nemaju novaca da kupe osnovna higijenska sredstva koja su  bitna za dezinfekciju.Veliki broj romskih porodica ne posjeduje krov nad glavom, dok uslovi potrebni za održavanje lične higijene ili higijene prostora u kojem borave za većinu porodica nisu prioritet.

Fadil Beganović je samohrani otac koji sa troje djece živi u Gornjem Rahiću, selu u blizini Brčkog. Porodica Beganović je jedna od mnogobrojnih romskih porodica koje žive u nehumanim uslovima. Beganovići nemaju novca da bi kupili osnovne higijenske potrepštine koje su trenutno prioritet za sve građane kako bi se zaštitili od zaraze i širenja korona virusa. Za ovu porodicu, problemi su se nizali i prije epidemije korona virusa, ali ako uvedene preventivne mjere ostanu na snazi, Fadil kaže da će sve teže biti prehraniti porodicu prvenstveno, zbog pada cijena sekundarnih sirovina, pogotovo željeza.

Kuća porodice Beganović (Foto: Udar)

Nisam završio neke škole i jedino što mi ostaje je da skupljam željezo. Radio sam sezonske poslove preko ljeta, brao šljive, višnje, ali uvijek je to bilo mjesec-dva. Sad imam veliki problem jer zbog korone je cijena željeza upola manja nego što je bila. Smanjili su cijenu, a i mene je sada strah da skupljam željezo jer sam čuo da se virus brzo širi i da trebamo ostati u kućama ali ako to uradim onda za par dana nećemo imati šta da jedemo – govori Fadil i dodaje da moram nastaviti da radi i sakuplja željezo da bi svojoj porodici obezbjedio obrok.

ZNAMO MI SVE, ALI…

Fadil sa troje djece živi u  trošnoj kući čiji je sprat u septembru prošle godine izgorio u požaru. Uz pomoć Crvenog križa i udruženja „Halali prijatelju moj“, uspjeli su da ponovo izgrade krov ali prostorije na spratu su i dalje dogorjele i demolirane.

Kuća je počela da gori od krova i nismo odmah znali šta se dešava, samo smo osjetili dim. Kada su djeca izašla napolje, počela su da vrište i govore da nam kuća gori. Komšije su pozvale vatrogasce koji su brzo stigli i počeli da gase vatru. Cijeli krov i sprat su nam izgorili i ostala nam je samo jedna soba u prizemlju gdje smo svi zajedno. Crveni križ i udruženje „Halali prijatelju moj“ su nam pomogli da napravimo novi krov da nam voda ne bi ulazila u kuću, ali i dalje je sve srušeno i svi smo u jednoj sobici – priča Fadil prisjećajući se tog užasnog trenutka.

U kući gdje porodica Beganović boravi ima vode i struje, ali nemaju tople vode niti dovoljno drva za ogrev. Fadil i sam govori da u kući i nije čisto jer nemaju dovoljno novaca  da kupe sredstva za čišćenje.

Nedavno mi je žena umrla i sada sam brinem o djeci. Teško je u isto vrijeme brinuti o djeci i zaraditi koju marku da bi imali šta da jedu. Kako da mi očistimo kuću, da pazimo da sve bude čisto, ako ja ne mogu da kupim tečnost, sapun i spužvicu za suđe. Po cijeli dan sam na terenu i skupljam željezo. Kako da budem čist ako radim prljav posao? Znamo mi da je korona opasna i da moramo da se pazimo, ali teško je paziti na sve, a niko nam ne pomaže. Za par dana ćemo da odemo do Crvenog krsta da tražimo pomoć, jer su nam već par puta donosili pakete sa hranom i jedino su nam oni pomagali – govori Fadil za UDAR.

(NE)PRAĆENJE NASTAVE

Kao što je već poznato za učenike osnovnih škola nastava se odvija online najčešće putem Vibera ili neke druge aplikacije, dok se jedan dio nastavnog programa emitira i na televizijskom kanalu BHT1. Isto tako treba podsjetiti da veliki broj romske djece nema pristup internetu, a i ako ga ima, onda je pitanje da li imaju računar ili mobilni telefon.

Fadilov sin Sakib nema priliku da prati dio nastavnog programa koji se emitira na televiziji, jer u kući nemaju televiziju, dok za online nastavu ne zna ni kako funkcioniše, jer nikada nije imao mobitel, niti računar. Sakib je učenik četvrtog razreda osnovne škole u Gornjem Rahiću i pored škole, član je Kulturno umjetničkog društva u Gornjem Rahiću.

Sakib Beganović (Foto: Udar)

Ne smijemo da idemo u školu i rekli su nam da će nam slati na Viber brojeve od roditelja šta treba da učimo i radimo za zadaću. Mi nemamo mobitel, niti kompjuter i teško mi je da znam šta treba da učim. Ponekad odem kod svojih drugova koji žive blizu mene da pitam šta imamo za zadaću kako bih znao šta da radim. Volim da idem u školu i da se družim sa svojim drugovima… Nadam se da ćemo što prije krenuti u školu – rekao nam je Sakib.

JEDNA OD MNOGIH

Porodica Beganović je samo jedan od mnogobrojnih romskih porodica u kojoj se ogleda trenutno stanje u većini romskih zajednica nastalo uvođenjem preventivnih mjera. Mnogi  nemaju novaca da kupe osnovne higijenske potrepštine, a i na rubu su gladi.

Zbog skromnih infrastrukturnih uslova, romska naselja bi u slučaju pojave koronavirusa u Brčko distriktu mogla biti opasna žarišta pogodna za širenje bolesti. Pored informativnih kampanja koje pojedine organizacije distrikta sprovode, neophodno je urgirati i osigurati da pomoć koja bude dolazila sa svih nivoa vlasti dođe i do ljudi poput Fadila kojima  je svaki vid pomoći prijeko potreban.

(portal-udar.net)