Papa Franjo se susreo sa romskom porodicom Omerović koja je na meti neofašista

Prijetnje Romima i Sintima povećane su od kada je populistički ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini počeo obavljati ovu funkciju i pozvao na poseban popis Roma i na sve neitalijanske Rome koji su se doselili kako bi bili protjerani iz zemlje

1282
Foto: Vatican Media

Imer i Senada Omerović, bosanski par romskog porijekla, u Italiji žive od 1992. godine. Posljednjih dana, članovi porodice Omerović koja ima 12 djece, postali su žrtve masovnih protesta otkako su se preselili u stan koji im je dodijeljen u opštini Casal Bruciato.

Par, koji je čekao dvije godine na socijalno stanovanje, primio je nasilne prijetnje od susjeda i neofašističkih aktivista, koji tvrde kako bi se prioritet trebao dati italijanskim porodicama. Tužioci istražuju nekoliko osoba zbog podsticanja na rasnu mržnju i nasilje, uključujući čovjeka koji je prijetio silovanjem Romkinje dok je ulazila u zgradu sa djetetom u naručju, piše The Local.

– Patim, jer to nije civilizovano, rekao je papa Franjo, koji je u četvrtak imao dogovoreni sastanak sa 500 Roma i Sinta u Vatikanu, prije nego što je pozvao Omeroviće da mu se pridruže u bazilici San Giovanni u Lateranu u jugoistočnom Rimu. Policajci su zbog sigurnosti morali pratiti porodicu koja je otišla na sastanak.

– Istina je da postoje građani drugog reda. Ali, pravi građani drugog reda su oni koji odbijaju ljude, koji metlu koriste da otjeraju druge, rekao je papa i pozvao Omeroviće da istraju.

Foto: AFP

– Za sada ne idemo nigdje, čekamo da škole počnu raditi u septembru, a onda ćemo razmotriti šta učiniti, rekao je Imer Omerović novinarima.

– Ne želimo napustiti ovaj dom, ali ključno je to da nas susjedstvo prihvati. Bilo bi strašno i opasno da naša djeca idu u školu u kraju u kome nismo dobrodošli. Oni su već bili na meti, vrijeđani i pljuvani, ne želimo da se to ponovi, dodao je Omerović.

Prijetnje Romima i Sintima povećane su od kada je populistički ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini počeo obavljati ovu funkciju i pozvao na poseban popis Roma i na sve neitalijanske Rome koji su se doselili kako bi bili protjerani iz zemlje.

Vjeruje se da su protesti u Casal Bruciatu bili potaknuti dijelom pristalicama neofasističke stranke Casa Pound. Stranka je takođe bila umiješana u nerede u drugom predgrađu Rima prošlog mjeseca, što je uzrokovalo preseljenjem oko 60 Roma, koji su odlukom gradskom vijeća premješteni u druge prostore oko grada, navodi The Local.

(portal-udar.net/thelocal.it)