Papa posjetio romsko naselje: Predrasude samo povećavaju udaljenosti

Ističući kako je romska zajednica nerijetko bila predmet predrasuda, osuda, kleveta i diskriminatornih stereotipa, Papa je poručio kako smo zbog toga puno siromašnije čovječanstvo

442
Foto: Vatican news

Poglavar Katoličke crkve Papa Franjo danas je posjetio romsko naselje u Slovačkoj.

Riječ je o dugo očekivanoj posjeti čiji je cilj skrenuti pažnju na obespravljene i siromašne nacionalne manjine.

Papa je u Košicama otišao u periferiju, u siromašno naselje Lunik IX, gdje živi gotovo 5 hiljada pripadnika romske zajednice bez plina, struje i pitke vode.

Kroz historiju, mnogi su izbjegavali ovo naselje, a upravo se ovdje Papa danas sastao sa pripadnicima romske zajednice te razgovarao s njima.

“U Crkvi, niko se ne bi trebao osjećati izvan mjesta ili ostavljen po strani. Ovo nije samo izreka; to je stvarnost Crkve u kojoj živimo kao narod koje je Bog pozvao, svako sa svojom posebnom ulogom, svi kao članovi iste momčadi. Takve nas Bog želi: svako drugačiji, ali ujedinjeni oko njega”, poručio je Papa.

Crkva, kazao je Papa, je porodica koju čine braća i sestre s jednim Ocem, koji nam je darovao Isusa kao brata kako bismo shvatili koliko ljubi bratstvo.

“Vi imate veliku ljubav i poštovanje prema porodici, stoga iz tog iskustva vidite Crkvu. Crkva je uistinu dom; vaš dom. Stoga vam poručujem svim srcem: uvijek ste dobrodošli”, rekao je Papa.

Govoreći o sklonosti stereotipima, Papa je upozorio kako tako svojim riječima izobličujemo ljepotu Božje djece. Ne možemo reducirati tuđu stvarnost kako bi se uklopila u naše predodređene ideje.

“Naše znanje i uvažavanje drugih mora biti utemeljeno na priznanju da svako posjeduje nepovredivu ljepotu Božjeg sina ili kćeri, odraz Stvoriteljeve slike,” kazao je.

Ističući kako je romska zajednica nerijetko bila predmet predrasuda, osuda, kleveta i diskriminatornih stereotipa, Papa je poručio kako smo zbog toga puno siromašnije čovječanstvo.

Obnova dostojanstva znači prelaz s predrasuda na dijalog, s introspekcije na integraciju.

Između ostalog je kazao i da osuda i predrasude samo povećavaju udaljenosti.

“Neprijateljstvo i oštre riječi nisu od pomoći. Marginalizacija drugih ne postiže ništa. Razdvajanje na koncu dovodi do ljutnje. Put do mirnog suživota je integracija: postupan i nužan proces koji počinje međusobnim upoznavanjem, a zatim strpljivo raste, držeći pogled uperen u budućnost. A kakva je budućnost? To su naša djeca. Budućnost pripada njima; oni su oni koji nas vode: njihovi snovi ne smiju se sudariti s preprekama koje smo postavili”, naglasio je.

Papa je isto tako zahvalio svima koji rade na integraciji, koja zahtjeva velik trud, a nerijetko je neshvaćena, čak i u Crkvi.

“Sve vas molim da nadiđemo strahove i ostavimo iza sebe prošle rane, uvjereno, korak po korak, u poštenom radu, dostojanstvu koji proizlazi iz zarađivanje kruha našeg svagdašnjeg, u njegovanju međusobnog povjerenja i u molitvi jedni za druge”, zaključio je u govoru papa Franjo.