Pažljivo birajte ko vas informiše, lažne vijesti su svuda oko nas

Pored raznih web stranica i blogova koje šire lažne vijesti, potencijalnu opasnost su i naše viber, whatsup, facebook i razne druge grupe na društvenim mrežama koje mogu biti rasadnik dezinformacija

1810
Foto: Ilustracija

Nasuprot nestašici maski i dezinfekcionih sredstava tokom pandemije virusa COVID-19 koja još uvijek traje, pokazalo se da na bh. tržištu ima u izobilju lažnih vijesti, teorija zavjera i raznih neutemeljenih tumačenja svega što se dešava oko nas. I mnogo prije nego što se virus pojavio na našim prostorima do nas su stizale različite teorije, pa čak i preporuke struke koje su nam unijele totalnu konfuziju.

Čak i u momentu kada su uvedene restriktivne mjere koje se svakog dana mogu pooštriti, potreba za širenjem lažnih vijesti ne prestaje. Pored raznih web stranica i blogova koje šire lažne vijesti, potencijalna opasnost su i naše viber, whatsup, facebook i razne druge grupe na društvenim mrežama koje mogu biti rasadnik dezinformacija.

Da bismo stekli dojam o čemu se radi, podsjetićemo na „informaciju“ o „ljudima u bijelom“ koji navodno ulaze u stanove zbog dezinfikcije, a zapravo su pljačkaši. Ubrzo se ispostavilo da je ovo lažna vijest, a čak se i MUP KS oglasio, jer je bilo puno upita. Ova vijest se poprilično brzo širila i to najčešće putem ovih grupa, ili Facebooka.

Tijana Cvejtićanin iz raskrinkavanje.ba, web stranice čiji se autori i autorice isključivo bave raskrinkavanjem lažnih vijesti, kaže da ove grupe nikako ne bi trebale da služe kao izvor informacija, pogotovo ne naučnih, zdravstvenih, sigurnosnih i bilo kojih drugih, već isključivo kao sredstvo komunikacije.

Tijana objašnjava da je talas dezindormacija bio naročito izražen u prvi danima kada smo polako počeli da shvatamo da to nije nešto što se događa samo u Kini ili Italiji i kada smo dobili prve zabrane, obustavau nastave i sve ono što je kasnije uslijedilo.

DOJAVE SA SVIH STRANA

Na adresu redakcije raskrinkavanje.ba, u posljednje vrijeme, kaže Tijana Cvjetićanin, stiže i po nekoliko desetina prijava dnevno, što je vrlo teško pratiti. Ponekad se dešava da jednu te istu prijavu pošalje veliki broj različitih osoba, što ukazuje da je ta dezinformacija u tom trenutku najaktuelnija.

U takvim trenucima je teško odrediti šta je prioritet, ali Tijana govori da su za njih prioritet one dezinformacije koje se tiču zdravlja, jer to nekome direktno može narušiti zdravlje.

Srećom, mi nismo jedini koji rade ovo. Na „ex Yu“ teritoriji postoje još šest, ili sedam inicijativa i organizacija sa kojima smo mi u kontaktu, pa se desi da je nešto što je danas fake news u BiH, do juče bila fake news u Srbiji i da već postoji analiza koju je uradio Krik, ili Fakenews tragač, Faktograf u Hrvatskoj i sličnoobjašnjava Cvjetićanin.

ODGOVORNOST STRUKE

Nasuprot masovnoj proizvodnji lažnih vijesti, profesionalni novinari i novinarke u situaciji poput ove, imaju izuzetno odgovornost, jer su izloženi velikom pritisku.

Novinarka magazina Žurnal, Branka Mrkić-Radević, kaže da su uslovi rada trenutno drugačiji za novinare kao i za sve druge ljude. U okolnostima koje vladaju, odgovornost novinara je mnogo više izraženija.

Ova novinarka smatra da je javnost dobro informisana i da se sve informacije dobijaju na vrijeme. Ona podsjeća na činjenicu da su posebno novinari i novinarke dnevnih tv, radio i nekih redakcija news portala, non stop na terenu, da su aktivni od ranog jutra i da stalno donose nove informacije i rade izuzetan posao kako bi javnost bila informisana.

PAZITE KOGA PRATITE

Da bi ste izbjegli bilo kakvo upadanje u „fake news zamku“, savjet je da pratite relevantne medije, posebno na internetu koji je prepun portala čiji je jedini zadatak da dezinformišu javnost plasirajući lažne informacije.

Po posljednjim podacima Centra za sistemsku nauku i inženjerstvo (CSSE) na Univerzitetu Johns Hopkins u svijetu je trenutno zaraženo preko 880 hiljada osoba od virusa COVID-19, preko 180 hiljada je oporavljeno, dok je preko 44 hiljada osoba izgubilo život.

Po podacima ovog Centra, u BiH je u ovom trenutku zaraženo 455 osoba, dok je 19 oporavljeno, a njih 13 je preminulo od posljedica virusa.

(portal-udar.net)