Picula: EU kroz pomoć najugroženijima utvrđuje poziciju i pokazuje put drugima

Picula navodi kako je naglasak na podršci zdravstvenih sustava zemalja zapadnog Balkana, južnog i istočnog susjedstva EU, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike, ključan ne samo za interese Europske unije, nego i za njezinu ulogu u međunarodnom poretku, pa i za njezinu dušu

827
Tonin Picula

Grupacija Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (EP) podržala je odluku Europske komisije da u okviru programa Globalnog odgovora na krizu izazvanu koronavirusom dodijeli 20 milijardi eura pomoći zemljama u razvoju za borbu protiv širenja pandemije i ublažavanje njezinih socioekonomskih posljedica.

“Time je EU odlučila ne odustajati od UN-ovih ciljeva održivog razvoja u vremenima najveće krize, kad mnoge zemlje odgađaju svoj doprinos”, navodi u četvrtak u priopćenju Ured Tonina Picule, hrvatskog zastupnika u EP-u i koordinatora Socijalista i demokrata u Odboru za vanjsku politiku EP-a.

Picula je podržao navedenu odluku, navodeći da kao istinski globalni igrač, Europska unija u duhu iskrenog multilateralizma surađuje s ključnim institucijama kao što su Ujedinjeni narodi i G20.

“Nužno je pomoći i našim međunarodnim partnerima, uključujući i naše afričke prijatelje, u borbi protiv ove zastrašujuće pandemije. Kriza koju je izazvao koronavirus u europskim društvima i ekonomijama izazvala je smrt tisuća ljudi i ugrozila budući razvoj. Širenje koronavirusa u najsiromašnijim regijama i zemljama dodatno ugrožava ionako nesigurne živote i izvore prihoda za stanovnika tih zemalja. Ne smijemo ostati ravnodušni na njihovu patnju i zbog toga podržavamo odluku Europske komisije”, priopćio je u četvrtak Ured Tonina Picule.

Picula navodi kako je naglasak na podršci zdravstvenih sustava zemalja zapadnog Balkana, južnog i istočnog susjedstva EU, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike, ključan ne samo za interese Europske unije, nego i za njezinu ulogu u međunarodnom poretku, pa i za njezinu dušu.

On je ponovio poziv svim međunarodnim akterima da preispitaju politike koje bi mogle biti zaprekom zajedničkoj borbi protiv covida-19, uključujući i sankcije koje onemogućavaju pojedinim zemljama da se učinkovito bore protiv pandemije.

Picula podsjeća kako je koordinator S&D za razvoj Udo Bullman istaknuo da prioritet mora biti rješavanje kratkoročnih potreba hitne medicinske i humanitarne pomoći, ali da se ne smiju zaboraviti zajednički dugoročni ekonomski i društveni ciljevi, s posebnom pažnjom usmjerenom na pomoć najranjivijim skupinama poput izbjeglica i migranata, raseljenih, kao i žena, djece, starijih i invalida, navodi se u priopćenju.

(FENA)