Plenković: Udvostručena budžetska sredstva za romsku nacionalnu manjinu

564

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković se na današnjoj sjednici osvrnuo na niz aktualnih tema, među kojima je i obilježavanje Svjetskog dana Roma.

U sklopu obilježavanja održana je i međunarodna konferencija na kojoj su sudjelovali predstavnici 17 zemalja.

“Naša je Vlada u proteklih nekoliko godina ne samo udvostručila budžetska sredstva namijenjena za provedbu aktivnosti koje se tiču obrazovanja i zapošljavanja Roma te čitavog niza projekata važnih za ovu nacionalnu manjinu, kao i za sve druge koje su uključene u Operativni program”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je prije dva mjeseca u Zagrebu otvoren suvremeni multimedijski romski kulturno-edukacijski centar te je Vlada pomogla finansiranje Memorijalnog centra Uštica te Zida boli koji se nalazi u sklopu centra.

“Sve su to aktivnosti kojima smo pridonijeli važnim trenucima koji su bitni za Rome”, kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade naglasio je da nas Svjetski dan Roma podsjeća i na genocid koji je proveden nad Romima od strane nacista tokom Drugog svjetskog rata.

Podsjetio je da se tokom tog najmračnijeg razdoblja novije svjetske historije procjenjuje da je u Evropi ubijeno do 500 hiljada Roma koji su proganjani, zatvarani u geta ili odvođeni u koncentracione logore.

“U Hrvatskoj je teško bilo utvrditi broj ubijenih Roma, no najviše su stradavali u Koncentracionom logoru Jasenovac”, rekao je Plenković.

Kazao je i da je progon i ubijanje Jevreja i Roma ozakonjeno 30. aprila 1941. kad su u NDH doneseni “rasni zakoni” i to po uzoru na Treći Reich.

Naglasio je da su uz Jevreje i Rome, ubijani i Srbi te brojni hrvatski antifašisti i svi drugi protivnici tog režima.