Počela kampanja “Gradonačelnik, prijatelj Roma”

Ova kampanja u Bosni i Hercegovini je započela jučer (7. juna) a trajat će do šestog septembra, s Mićić je prvi gradonačelnik u našoj zemlji koji je primio priznanje “Gradonačelnik, prijatelj Roma“

1392
Dragan Joković i Mićo Mićić

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i izvršni direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin“ Dragan Joković najavili su početak regionalne kampanje  “Gradonačelnik, prijatelj Roma 2019“.

Ova kampanja u Bosni i Hercegovini je započela jučer (7. juna) a trajat će do šestog septembra, s Mićić je prvi gradonačelnik u našoj zemlji koji je primio priznanje “Gradonačelnik, prijatelj Roma“.

Inače, ovo je drugi put da se ova kampanja provodi u BiH. Ona je dio projekta “Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva u zemljama zapadnog Balkana i Turske“, koji finansira Evropska unija.

Na osnovu upitnika prikupljenih do šestog septembra, nezavisna komisija odabrat će pobjednika takmičenja.

U međuvremenu će biti organizirane informativne sesije i sastanci radi daljeg informiranja lokalnih zajednica o kampanji i takmičenju.

Joković je naglasio da se kampanja i takmičenje ˝Gradonačelnik, projatelj Roma“ provodi u više zemalja na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Centralni događaj, kako je naglasio, bit će organiziran u Briselu kada će svi nagrađeni gradonačelnici iz Albanije, Crne Gore, Srbije, Kosova, Republike Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske primiti nagrade.

Mićić je naglasio da mu je zadovoljstvo što je dio ove priče, te istaknuo da je priznanje dobio za 2017. godinu.

Priznanje je to ne samo meni, nego i našem gradu, zato što imamo niz aktivnosti kojima nastojimo da se naši Romi ne osjećaju kao građani drugog reda, nego da se svakim danom poboljšava njihov položaj u društvu, na njihovu dobrobit, ali i dobrobit Bijeljine – izjavio je Mićić.

Inače, kampanja “Gradonačelnik, prijatelj Roma“ povezana je sa aktivnim učešćem i integracijom Roma u zemljama koje se još suočavaju sa problemima u inkluziji Roma. Cilj kampanje je da se poveća svijest šire javnosti i nosilaca odluka u lokalnim zajednicama, te da se utiče na promjenu stavova o uključivanju Roma i da se prevaziđu prepreke koje otežavaju ovaj proces.

Fokus kampanje

Kampanja će se fokusirati na pozitivne primjere podrške lokalnih zajednica uključivanju Roma i Romkinja. Takmičenje i kriteriji za odabir baštine i naglašavaju filozofiju projekta „Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva na Zapadnom Balkanu i Turskoj“ koja je  zasnovana na osnaživanju, mobilizaciji i ravnopravnom dijalogu između lokalnih vlasti i romskih zajednica, te će podržati primjere lokalnih zajednica koje su se u toku 2018. godinu, a do septembra  2019. godine vodile ovim vrijednostima.

(portal-udar.net)